Terug

Marseille, een stad in volle bloei

02/09/2021

Sinds de komst van de TGV in 2001 heeft Marseille haar imago sterk opgepoetst en wist zo het toerisme een stevige boost te geven.

Onze Vrouwe van de Wacht
Onze Vrouwe van de Wacht Philippe Bourget

De vernieuwing van de kustlijn, een sterke communicatie en grote evenementen droegen ertoe bij dat de stad, die voorheen vooral bekend was voor haar banditisme en zuiderse nonchalance, snel tot een toeristische topbestemming evolueerde. Dat gebeurde zelfs met de hulp van de Fransen uit het noorden. Start-ups, creatievelingen en artiesten ontdekten Marseille en vonden er een te gekke en bruisende stad, die bovendien veel goedkoper was dan Parijs.

De werken Euroméditerranée, die gul gefinancierd werden door de EU, leverden de stad een venster op de kust op dat haar de uitstraling gaf die ze voorheen miste. In 2013 werd dat proces nog versneld door het evenement « Marseille Provence Capitale Européenne de la Culture ». En dit jaar kwam de tweede stad van Frankrijk (na Lyon) weer sterk in de kijker met de opening van MUCEM (Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée), de expositieruimte Villa Méditerranée en de programmatie van een resem culturele spektakels.

Philippe Bourget

Een geluk komt nooit alleen, want Marseille opende vervolgens ’s lands eerste stedelijk nationaal park ‘Calanques’. In 2019 werd dan het Jaar van de Gastronomie georganiseerd, dat hulde bracht aan de provençaalse keuken. Kortom, een werk van 20 jaar dat werd afgerond met een volgehouden focus op deze stad, die intussen bekend is bij bezoekers uit alle windstreken.

Fort Saint Jean ingang van de oude haven
Fort Saint Jean ingang van de oude haven Philippe Bourget

Nieuwe restaurants, trendy boetieks

Deze verandering had geen invloed op de sociale structuur van Marseille. Achter dit fraaie uitstalraam blijft een volkse, eerder arme stad met tal van wijken met onderkomen woningen schuilen. Voor de toeristen valt het niet op, want die zones worden normaal niet “bezocht”. Het is logisch dat ze de winkelstraten verkiezen, met de vele restaurants, voedingszaken en trendy decoratiewinkels. Ik raad je aan om van de gebaande paden af te wijken. Met de metro, de bus of de tram, of nog beter, per boot of te voet, laat Marseille zo op vele plaatsen zijn authentiek gezicht zien: dat van een stad die niet altijd even mooi is maar een duidelijke zuiderse “stempel” draagt, vervloeiend uit een dorpse sfeer en opeenvolgende immigraties.

Uitzicht vanaf La Tour La Marseillaise
Uitzicht vanaf La Tour La Marseillaise Philippe Bourget

Lees de volledige reportage