Terug

Miesenthal en zijn beroemde Kerstballen

10/01/2022

Ook dit dorpje in de Moezel stond al lang bekend om zijn glasproductie. Tot het einde van de jaren 1960 en het beëindigen van de activiteit… Maar 30 jaar geleden werd de site nieuw leven ingeblazen en schittert ze weer met nieuwe kleurige creaties, waaronder de beroemde Kerstballen.

 

In Miesenthal uit de traditie zich niet in kristal, maar wel in glaswerk. En wat voor glaswerk! De glasblazerij van Miesenthal, die in 1704 gesticht werd, legde een bijzondere industriële weg af. Aan het einde van de 18de eeuw verwierf ze bekendheid dankzij Emile Gallé, de leider van de Ecole d’Art de Nancy. Samen met plaatselijke glasblazers deed hij onderzoek, dat uitmondde in het uitvinden van een onuitgegeven decoratief object. Zo ontstond het Art Nouveau-glas, waarvan Miesenthal de oorsprong kan claimen. Net na de Eerste Wereldoorlog telde de glasblazerij tot 650 vaste werknemers die met de hand objecten voor het dagelijkse leven maakten in geblazen of geperst glas (tafeldecoratie, borden, …). Na het conflict van de jaren 39-45 kreeg het helaas concurrentie van mechanische ateliers. Ondanks meer dan 4 miljoen stuks die uit de ovens kwamen in de jaren 1960, leed Miesenthal onder de situatie. Het betekende het einde van het eerste hoofdstuk van zijn geschiedenis. Op 31 december 1969 luidde de sirene voor het laatst in het atelier, en stonden de 230 overgebleven werknemers op straat…

Glas uit de oven in Miesenthal Philippe Bourget ©

In 1992 gaan de ovens opnieuw aan

Plaatselijke enthousiastelingen bundelden toen de krachten om te proberen de site een tweede kans te geven. Ondanks een ontmantelde fabriek en het verlies van 8.000 metalen mallen, organiseerden plaatselijke erfgoedliefhebbers in 1978 een eerste tentoonstelling. Dit was de voorbode van de oprichting van het Museum van glas en kristal, dat in 1983 de deuren opende. In 1992 werd een oven weer in gebruik genomen dankzij een structuur die de site weer in de spotlights wou zetten, het Centre International d’Art Verrier. Tegelijk werd de glashal, waar ooit glas geblazen werd, een culturele plek, met concerten en tentoonstellingen. In 2011 leidde dit tot een architecturaal project voor het harmoniseren en het in eer herstellen van de site. Tien jaar later wordt de site voorgesteld in zijn bijna definitieve vorm. Op het menu bij een bezoek: een gloednieuw receptie- en winkelgebouw; een gerestaureerde glashal en een groter Centre International d’Art Verrier, waar je de glasblazers aan het werk kan zien. Alle gebouwen zijn met elkaar verbonden door een betonnen ‘golf’, de architectonische signatuur van de plek. Het project zal volledig afgewerkt zijn wanneer het gerenoveerde glas- en kristalmuseum weer opengaat, normaal gesproken in het voorjaar van 2022.

Glasblazerij van Miesenthal Guy Rebmeister

30.000 bezoekers voor Kerstmis

Vandaag blaast de glasblazerij van Miesenthal, met 25 werknemers en 60.000 bezoekers per jaar vóór de pandemie, de herinnering aan de arbeidersklasse van een dorp van nauwelijks 700 inwoners nieuw leven in. Maar vooral heeft het de kunst opnieuw in het leven geroepen die ooit zijn grote kracht was: de vervaardiging van kerstversieringen en decoratieve glazen voorwerpen voor de feestdagen. Elk jaar tussen 11 november en 31 december haasten bijna 30.000 mensen zich naar het dorp om de beroemde kerstballen te kopen (in 2021 was de ster ‘PIAF’, een nieuwe creatie gebaseerd op een naturalistisch idee). Een echte lokale passie, van dezelfde orde als die voor de beeldjes in Kerststallen in de Provence. Deel zonder aarzelen die passie in de winkel van de site!

Lees de volledige reportage