Na de lockdown: Wanneer huurders terug naar de Belgische kust mogen...

De burgemeesters van de gemeenten aan de Belgische kust willen vanaf 8 juni opnieuw vakantiegangers die er een appartement huren, verwelkomen. De 10 betrokken burgemeesters hebben een plan voor de zomer besproken. Ook willen ze vanaf 18 mei weer zogenaamde tweedeverblijvers accepteren.

De burgemeesters hebben nog niets concreets besloten, maar naar verluidt wel al de grote lijnen. Vanaf 18 mei zouden tweedeverblijvers - die er een pand bezitten - en kampeerliefhebbers weer welkom zijn.

Huurders van vakantiewoningen zullen vanaf 8 juni weer naar de kust mogen. "Dit natuurlijk zolang het federale kader het toelaat. We zullen niets toestaan dat niet veilig is. Het zal zeker een kwestie van vooruitgang zijn in verschillende fasen", zei West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé.

Pas later mogen de dagjestoeristen terug naar de kust en mogen de horecabedrijven weer opengaan. Elke gemeente zal nu een eigen plan moeten opstellen. "We zullen elkaar weer ontmoeten op 11 mei en tegen die tijd zal er in samenwerking met de politie een nauwkeurig plan voor de stranden en de veiligheid zijn ontwikkeld". Dan is het de beurt aan de provinciale instantie Westtoer om dit alles te verzinken in een algemeen plan voor de kustlijn. Het dragen van maskers op de dijk of het strand werd niet vermeld.