Naar Portugal om... groene wijn te ontdekken!

Vinho verde (groene wijn) is een wijn die in Noord-Portugal wordt geproduceerd en die je langs een speciale route kan ontdekken: de Rota dos vinhos verdes.

In het noordwestelijke puntje van Portugal neemt de "Groene Wijnroute" je mee naar valleien vol groene landschappen, verdeeld in kleine percelen die de hele Minho-regio beslaan en zich uitstrekken tot aan de Vouga in het zuiden.

 

De Portugese Beaujolais

Vinho verde is een bijzondere en unieke wijn en een uitstekend voorwendsel om de regio te bezoeken. Zijn naam zou hij te danken hebben aan de overheersende kleur van de regio die de drank produceert of van de zuurtegraad die er kenmerkend voor is, alsof de druiven geplukt worden terwijl ze nog groen zijn. Wat de echte reden ook is, en of de wijn nu wit of rood is, vinho verde is een lichte wijn die vers gedronken kan worden en perfect bij vis en zeevruchten past. Die zijn natuurlijk in overvloed aanwezig zijn aan de Portugese kust. De witte variant is de meest gewaardeerde en de bekendste. Je drinkt het met plezier als aperitief, bij salades, kleine gerechten of gewoon omdat het lekker is.

De wijngaarden, voornamelijk geconcentreerd aan de oevers van de rivieren die de regio rijk is, worden beïnvloed door de Atlantische Oceaan. De wijnstokken, steeds op zoek naar zonlicht, zijn verweven met de bomen die de velden bezaaid met typische espigueiros (oude stenen graanschuren) begrenzen. De gaarden liggen verspreid over negen subregio's. Hun benamingen van noord naar zuid: Monção en Melgaço, Lima, Basto, Cávado, Ave, Amarante, Baião, Sousa en Paiva.

 

Grote investeringen

In 2016 werd een miljoen euro in de wijnroute geïnvesteerd om het wijntoerisme in de regio te versterken. Die investering heeft onder andere bijgedragen aan de verbetering van de zichtbaarheid en aan de staat van de weg. Ook werden een reeks projecten opgezet die uitsluitend gericht zijn op wijnliefhebbers. Denk aan speciale wegwijzers langs de wandelpaden en de creatie van een website.

Langs de Groene Wijnroute staan ook tal van landhuizen en kastelen. Bezoekers krijgen met andere woorden een uitzonderlijk cultureel en historisch erfgoed te zien en kunnen zelfs deelnemen aan tal van activiteiten rond verschillende thema's.