Terug

Namaakproducten kopen op reis : niet zonder gevaar

Op heel wat vakantiebestemmingen kan je namaakproducten kopen. Hoewel de verleiding misschien groot is om dat te doen, is zo’n aankoop niet zonder gevaar. Waar moet je rekening mee houden?

Op je vakantiebestemming wil je een namaakzonnebril, -handtas of –horloge kopen. Het product lijkt namelijk bijzonder goed op het oorspronkelijke en bovendien kost het maar een fractie van de prijs. Toch ga je maar beter niet op de verleiding in.

 

En je gezondheid?

Bepaalde namaakproducten kunnen ook een gevaar vormen voor je gezondheid. Zo kan een namaakzonnebril bijvoorbeeld niet of onvoldoende beschermen tegen UV-straling, kan namaakkleding met schadelijke kleurstoffen zijn geverfd, kan nepparfum huidirritatie veroorzaken en diens meer. De kwaliteit van de producten die je koopt kan ook bijzonder twijfelachtig zijn. Met je aankoop riskeer je verder een criminele organisatie te steunen.

 

Controle hier

Zelfs als je geen problemen ondervindt in het land waar je de aankoop deed, riskeer je hier tegen de lamp te lopen. Als de douane bij je terugkomst in België (bijvoorbeeld op de luchthaven) vaststelt dat je namaakgoederen bij je hebt, dan kan ze die in beslag nemen. De douanier kan je ineens ook een boete opleggen. Ook zou de fabrikant of de invoerder van het merk waarvan je een namaakproduct kocht strikt gezien een schadevergoeding kunnen eisen en zelfs een burgerlijke procedure voor de rechtbank tegen jou kunnen aanspannen.

 

Het kan verboden zijn

De kans is reëel dat de aankoop van namaakproducten verboden is in het land waar je de aankoop doet. Dat betekent dan ook dat je, als je wordt betrapt, een fikse boete riskeert. Zo moesten een tijd geleden enkele tieners die in Italië een namaakriem van 10 euro hadden gekocht ieder een boete van maar liefst 1000 euro betalen.

Geniet ervan

Bad Reichenhall

Salzburger Strasse

vanaf €460 / week

Berchtesgaden

Buchenhöhe

vanaf €350 / week

Berchtesgaden

Wohnung Königssee (BGD232)

vanaf €496 / week

Berchtesgaden

Wohnung Kehlstein (BGD234)

vanaf €372 / week