Top 5: Niet te missen in New York!

Rédaction / Redactie,
02-09-2021
New York verrast door zijn omvang en diversiteit. De Amerikaanse megapolis laat niemand onverschillig: You love it or you hate it!

Ook al denken we New York te kennen via de bioscoop of televisie, eens ter plaatse valt op dat alles nóg groter en hoger is dan we ons hadden voorgesteld. Van een verandering van omgeving gesproken…

Top 5: Niet te missen in New York!

Empire State Building

De meest iconische wolkenkrabber van Manhattan, gebouwd in 1930, was een daad van optimisme en vertrouwen toen de Verenigde Staten een diepe economische crisis doormaakten. 15.000 New Yorkers werken dagelijks in wat waarschijnlijk het meest charismatische gebouw van de planeet is. De 102ste verdieping biedt een uitzonderlijk uitzicht op Manhattan, terwijl op de begane grond waarschijnlijk een van de mooiste Art Deco zalen van New York te vinden is, rijkelijk versierd met marmer en glas in lood.

Statue of Liberty

Het Vrijheidsbeeld dus: een van de beroemdste monumenten van de Verenigde Staten en zelfs de wereld. Het immense standbeeld is gelegen op Liberty Island, ten zuiden van Manhattan, en werd door Frankrijk aangeboden als teken van vriendschap maar ook om de honderdste verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring te vieren. Deze 46 meter hoge vrouwelijke kolos, Lady Liberty gedoopt, verwelkomt elk jaar duizenden toeristen. Maak zeker een wandeling rond de sokkel, die een prachtig uitzicht op Manhattan biedt!

Central Park en de zoo

In het bruisende en voortdurend veranderende New York zijn Central Park en zijn duizend en één wandelingen een bezoek waard. Naast de sportieve activiteiten die in het park worden georganiseerd (tennis, honkbal, gazon bowling, schaatsen in de winter), is er ook een dierentuin met meer dan 200 verschillende diersoorten aanwezig, verdeeld in drie klimaatzones (polair, gematigd en tropisch). Pinguïns, beren, panda’s… Ook zij wonen in New York!

Museum of Modern Art (MoMA)

Toegegeven, een toegangsticket voor het MoMA is niet goedkoop ($ 25 als je het op de website van het museum koopt) maar wie in New York cultuur wil opsnuiven, moet er zeker naartoe. Het werd opgericht in 1929 en staat bekend als het eerste museum voor moderne kunst ter wereld. Vandaag de dag, met een collectie van meer dan 150.000 werken, is het de belangrijkste ter wereld, vooral omdat het zich ook heeft opengesteld voor fotografie, film, architectuur en design. Ook niet te missen zijn de museumwinkel en het restaurant en de bar The Modern op de begane grond.

New York City Fire Museum

Op 11 september 2001 werd New York getroffen door terroristische daden die nog steeds in het collectieve geheugen gegrift staan. Niet verwonderlijk dus dat het kleine New York Firefighters Museum veel bezoekers trekt. Het is gelegen in een voormalige kazerne in de stijl van de Beaux-Arts, gebouwd in 1904, en vertelt over de grote branden van de stad en over de evolutie van de technieken en uitrusting met betrekking tot dit buitengewone beroep.

Waar lekker eten in New York?

La Esquina (SoHo)

Hoewel dit restaurant eruitziet als een sjofele taquería met een oude deur, kan je er de beste taco’s van New York eten, evenals enkele Mexicaanse specialiteiten. De kwaliteit van de gerechten is zo hoog dat er regelmatig sterren van zowel het kleine als van het grote scherm komen eten.

NIX (Greenwich Village)

In NIX wordt de fijnste gastronomie verzoend met de vegetarische keuken. Geboren op initiatief van Michelins sterrenkok John Fraser, verheerlijkt dit restaurant de talloze kwaliteiten van groenten. Ze worden als het ware als kleine kunstwerken gepresenteerd.

Balzem (Lower Manhattan)

Of je nu gaat lunchen, brunchen of dineren, bij Balzem kan je terecht voor tapas en tal van Amerikaanse lekkernijen: van hamburgers en truffels over lamspiesjes tot Italiaanse gehaktballetjes. Alle vijf continenten komen aan bod in dit restaurant!

The Mercer Kitchen (SoHo)

Gelegen in de kelder van het gelijknamige hotel, combineert de Mercer Kitchen “chic” met “casual” met zijn grote open keuken. Ga er lekker genieten van een glas Italiaanse rode wijn, van een heerlijke pizza of van een all-season hamburger. Op het menu staat ook veel vis en zeevruchten.