Nieuw: ontdek de routes door gastronomisch Spanje!

Wie het lekkerste van Spanje wil leren kennen, kan de gastronomische routes volgen die recent werden uitgetekend.

Deze routes brengen het beste van elke bestemming samen en zorgen voor een unieke gastronomische ervaring voor elke bezoeker.
Interactie met lokale producenten, de details en eigenaardigheden van producten en de verschillende manieren van bereiding staan centraal. Dat alles wordt verrijkt met recepten van ervaren koks en landschappen passend bij de typische Spaanse keuken.


Meer info over de gastronomische routes

Meer info over de wijnroutes

 

Sevilla & Valencia

In Sevilla is er de route ‘Sevilla, tradición y vanguardia’ (‘Sevilla, traditie en avant-garde’). Deze route weerspiegelt de geschiedenis van de stad en verzamelt de tradities van alle volkeren die zich in de loop van de geschiedenis in de stad hebben gevestigd. Sevilla wordt gepresenteerd als een stad waar de gewoontes en smaken van Oost en West samensmelten. 

De gastronomische route ‘Descubriendo l’horta de Valencia’ (‘De tuin van Valencia ontdekken’) van Valencia nemen je mee langs kilometers vruchtbare boomgaarden en duizendjarige landschappen. Je ontdekt de oorsprong van lokale topproducten, die een hoofdrol spelen in universele gerechten als de wereldbekende paella.

 

De route van Pescados y mariscos

Liefhebbers van zand en strand gaan langs in Coruña. Deze stad in noordwest Spanje is omgeven door de Atlantische Oceaan en stranden, en dus is de gastronomie er gebaseerd op de zee. De route ‘Pescados y mariscos’ (‘Vis en zeevruchten’) neemt je mee naar de beste visrestaurants en markten. Maar er is ook de route ‘Cocina contemporanea’ (‘De hedendaagse keuken’): de keuken van Coruña van vandaag, die voortdurend in ontwikkeling is maar er toch ook in slaagt de traditionele roots te blijven gebruiken. Die roots komen ook volop aan bod in de route ‘Cocina tradicional’ (‘Traditionele keuken’). Je ontdekt er de eeuwenoude Galicische keuken die in Coruña nog steeds sterk leeft. 


Verder langs de Spaanse kust ligt Vinaròs. In deze kleine gemeente tussen Barcelona en Valencia staan authenticiteit en traditie centraal. Ook hier wordt veel gebruik gemaakt van producten die afkomstig zijn uit de wateren van de Middellandse Zee. Dat merk je bijvoorbeeld in de route ‘Del mar a la mesa: Auténtico sabor mediterráneo’ (‘Van de zee op tafel: de authentieke mediterraanse smaak’). 

In Cambrils geniet je van de combinatie van zee en land: naast de vissersgilde, is er ook een actieve landbouw. Cambrils staat bekend als de gastronomische hoofdstad van de Costa Dorada. Hier wil men het hele jaar door de seizoensgebonden keuken promoten door een gastronomische kalender waar elke maand gastronomische dagen worden voorgesteld. De routes die je er kan volgen zijn vooral gebaseerd op olie en wijn. Zo is er de ‘Ruta del Aceite de Cambrils’ (‘De route van de olie van Cambrils’) die je meer vertelt over de olie die hier gemaakt wordt zoals de extra vergine olijfolie DO Siurana en die al vele prijzen won.

 

Vino, coca & arroces

Ook de ‘Ruta del Vino Cambrils’ (‘De wijnroute van Cambrils’) is erg interessant, je leert er meer over de plaatselijke wijnen.
In Dénia ten noorden van Benidorm word je getrakteerd op de traditionele ‘coca’s’ op de ‘Ruta de cocas tradicionales’ (‘Route van de traditionele coca’s’). Een ‘coca’ is een platte koek met een deeg van gebakken maïs of tarwemeel. Het maken van deze koekjes is een zeer oude traditie. Nadat het deeg heeft kunnen rusten, wordt het besprenkeld met verse seizoensproducten zoals ansjovis, tomaat, aubergine, garnalen of worst. Verder heb je in Dénia ook de ‘Ruta de arroces’ (‘Rijstroute’). Hier leer je alles over rijst, een product dat al in het jaar 713 werd geïntroduceerd in Dénia door de Arabieren.

 

Wijn, bier, kaas en vlees in het binnenland

Van de kust naar het binnenland: Segovia. In deze stad zijn geschiedenis en gastronomie sterk met elkaar verbonden. Naast de typische wijn- en kaasroutes heb je in Segovia ook de ‘Ruta cervezas, dulces y tiendas delicatessen’ (‘Route van het bier, banket en delicatessen’) die je meer leert over de delicatessen van de stad waaronder bieren en snoepgoed. Ook de ‘Ruta cocidos y potajes’ (‘Route van de kook- en stoofschotels’) is uniek.


Zaragoza is een kruispunt van culturen en smaken en de hoofdstad van een gemeenschap met een sterke landbouw- en vee-traditie. Typisch voor Zaragoza is ‘chilindrón’. Door de ene wordt het beschouwd als saus en door de andere als stoofpotje maar een ding is zeker: het geeft een unieke smaak. Je leert er meer over op de ‘Ruta del Chilindrón’. 
Meer naar het zuidwesten in Extremadura ligt Trujillo, waar men opteert voor een traditionele eerlijke keuken. Hier overheersen de producten van de ‘terroir’: varken, lam, kalkoen, kip… gekruid met knoflook, ui, laurier, rozemarijn, tomaat en olie. Je kan kiezen tussen de ‘Ruta de los Dulces Tradicionales’ (‘Route van de traditionele zoetigheden’), de ‘Ruta del Queso’ (‘Kaasroute’) en de ‘Ruta Enologica’ (‘Oenologische route’). In het noordwesten van Spanje in

Valladolid kan je genieten van erfgoed, musea, kerken en kloosters. Het is de streek van de Cigales wijn: drie wijnroutes geven je drie verschillende perspectieven met bezoeken aan bodega’s, posada’s, kloosters en restaurants.

 

Canarische Eilanden

Wie ooit op Gran Canaria is geweest, kent de witte stranden en het warme subtropische klimaat. De gastronomie is er gebaseerd op de natuur. Zo draait een van de routes volledig om kaas: ‘Gran Canaria, la isla del queso’ (‘Gran Canaria, het eiland van de kaas’) neemt je mee langs de belangrijkste kaasmakerijen en boerderijen. Om verder de natuur te ontdekken, neem je de ‘Ruta Ecológica de Gran Canaria’ (‘De ecologische route van Gran Canaria’). 

Deze route toont de duurzame gastronomie van het eiland. 
Ook heb je op Gran Canaria een wijnroute. Hier produceert men wijnen van druivensoorten die uniek zijn in de wereld, zeker de moeite waard om te ontdekken. 

Ook Lanzarote heeft op gastronomisch vlak heel wat te bieden. De ‘Ruta El Norte de César Manrique’ (‘De noordelijke route van César Manrique’) krijgt zijn naam van de Spaanse kunstenaar die er vele zomers spendeerde. De route combineert kunst en natuur met de keuken van Lanzarote die vooral bekend staat om de wijnen en kazen. Op Tenerife maak je kennis met een echt streekproduct: honing. De ‘Ruta de la Miel’ (‘Honingroute’) vertelt over de productie van honing op Tenerife.

 

Logroño, zeker niet te missen

Een absolute topbestemming is Logroño in het noorden van Spanje. Logroño is een gastronomisch geheim, een plek waar eten een ware oefening voor de zintuigen wordt. De ‘Ruta de las Especialidades’ (‘De route van de specialiteiten’) neemt je mee naar ‘la calle Laurel’. Deze straat is een van de gastronomische trekpleisters bij uitstek van Logroño. Je vindt er talloze bars en restaurantjes die elk een verschillende smaak en karakter hebben. ‘La Ruta de los Aromas’ (‘De route van de aroma's’) neemt je dan weer mee naar ‘la calle San Juan’, een straat gevuld met wijnen, pincho's, tapas, gastronomische moderniteit, aangevuld met een snuifje avant-garde en traditie. Ook interessant is de route ‘Templos del Producto’ (‘Tempels van de producten’), langs de leukste winkels, slagerijen en bakkerijen.

Elke bestemming heeft een of meerdere passende routes, of je nu houdt van het stedelijke gevoel en de drukgevulde straten of eerder verleid wordt door het rustige, mediterrane aspect van Spanje..

Meer info over de gastronomische routes

Meer info over de wijnroutes

OOK INTERESSANT VOOR JOU