Nuenen, eén groot openluchtmuseum

Van 1883 tot 1885 leefde Van Gogh in Nuenen. Door een conflict met zijn vader, woonde hij niet in de pastorie, maar trok hij zich terug in het mangelhuis in de tuin, waar zijn atelier was.

Nuenen, de Aardappeleters in 3D © Myriam Thys Nuenen, de Aardappeleters in 3D

Hij beleefde hier zijn meest productieve tijd als kunstenaar, een kwart van zijn werken schilderde hij in en rond Nuenen. Het stadje en de omgeving is dan ook een soort gigantisch openluchtmuseum rond Van Gogh geworden. Er zijn zomaar even 23 plekken die gelinkt zijn aan de kunstenaar, waarvan er 14 ook in zijn schilderijen terug te vinden zijn. Zo ziet het Waterstaatkerkje bv. er nog identiek uit zoals hij het op doek zette. We bezoeken nog Nune Ville, het huis van zijn buurmeisje en vriendin Margot, die ook schilderde. Een romance à la Romeo en Julia, want de families waren tegen een huwelijk. Een zelfmoordpoging van Margot maakte een einde aan hun relatie.

 

Van Gogh's ouderlijke huis door hem geschilderd © Myriam Thys

 

De natuur als inspiratiebron

Er zijn verschillende plekken rond Nuenen waar Van Gogh zijn schildersezel neerpootte. Wij waren helemaal weg van de Collse Watermolen, die nog volledig intact is zoals Vincent hem op doek vastlegde in 1884. Ook de oude toren, waarvan nog slechts de fundamenten rechtstaan, werd meermaals door Van Gogh geschilderd.
Net zoals de statige windmolen De Roosdonck, die we terug kunnen vinden op verschillende schetsen en schilderijen van de meester. Van daaruit zien we ook de plek waar het huis stond waar hij De Aardappeleters vereeuwigde. In het kostershuis legde hij de laatste hand aan dit werk dat het belangrijkste werd uit zijn Brabantse periode. Vanuit het raam kijk je er uit op een 3D versie van zijn schilderij in het park van Nuenen. Een prachtig beeldhouwwerk dat ons terug katapulteert naar 1885.

Omgeving Nuenen. Collse Watermolen © Myriam Thys

 

Een romantisch parcours

We lopen naar het kerkhof waar Van Gogh’s vader begraven ligt. En we gaan zelfs een hapje eten in een van zijn doeken nl. de Opwettense Watermolen, met het grootste rad van Nederland. In Vincentre, het museum aan hem gewijd, word je terug gekatapulteerd naar de tijd dat Vincent hier leefde en werkte. We horen er verhalen van mensen die hem gekend hebben en er wordt gefocust op het beroemdste werk dat hij hier schilderde, nl. De Aardappeleters. Maar het meest romantische deel van het Van Gogh parcours is een fietspad waar kunstenaar Daan Roosegaarde ’s nachts duizenden glinsterende steentjes laat oplichten volgens patronen van Van Gogh ’s sterrennacht.

Opwettense watermolen lunchen in een schilderij van Van Gogh © Myriam Thys

 

Nuenen Van Gogh Roosegaarde Fietspad © Visitbrabant