Ongewoon: Een paradijselijk eiland voorbehouden aan… Covid-19!

Nadat het vijf maanden geleden stopte met gasten te ontvangen door de coronapandemie, beslist het paradijselijke eiland Fernando de Noronha, voor de kust van Brazilië, nu uit veiligheidsoverwegingen om de toegang voor te behouden aan toeristen die… al het coronavirus al opliepen!

De autoriteiten van het eiland kondigden deze maatregel aan om “de bescherming van iedereen te garanderen”: “In eerste instantie zullen enkel toeristen die al Covid-19 opliepen toegelaten worden,” waarschuwt het bericht. Geroemd om zijn wilde stranden en luxueuze boetieks, telt die vulkanische eiland 3.000 inwoners en is het geliefd bij de Braziliaanse, maar ook de internationale jetset.

De bezoekers die bij aankomst normaal gezien enkel een belasting moeten betalen om het behoud van de natuur te financieren, wordt vanaf 1 september gevraagd om daarnaast ook de resultaten van een test voor te leggen die bewijst dat ze al besmet geweest zijn met de ziekte. Toeristen die toegelaten worden tot het eiland, krijgen een identificatie-armband en kunnen zich pas vrij bewegen nadat ze een quarantaineperiode nageleefd hebben of niet besmet verklaard zijn na een nieuwe, negatieve test.

“We zijn bezig met op een verantwoorde manier opnieuw te openen, voorzichtig en zonder haast,” zegt Guilherme Rocha, de bestuurder van de archipel waarvan het eiland Fernando de Noronha deel uitmaakt. “Haast is de vijand van het leven, we kunnen niet alles tegelijk doen.”

Fernando de Noronha sloot de deuren op 21 maart, toen de verspreiding van de epidemie explodeerde in Brazilië. Dat land is het in Latijns-Amerika zwaarst door Covid-19 getroffen land en met 3,8 miljoen besmettingen en 120.000 overlijdens de nummer twee wereldwijd, na de Verenigde Staten.