Ongewoon: hij beklimt alle toppen van meer dan 8.000 meter… twee keer!

Julie Docsterd,
28-09-2022
Doorwinterde alpinisten maken er hun doel van om al de 14 bergtoppen van meer dan 8.000 meter één keer in hun leven te beklimmen en slechts 50 zijn er daarin geslaagd. Een Nepalese alpinist heeft een stuk beter gedaan…
Jeremy Bezanger

De Nepalese alpinist Sanu Sherpa is de eerste die erin geslaagd is dit doel twee keer te bereiken! Afgelopen maand bereikt de hooggebergtegids voor de tweede keer in zijn leven de top van de Gasherbrum II (8.035 meter) in Pakistan. Hij vergezelde daarbij een van zijn klanten, een Japanse alpinist.

Zo behaalde hij het historische record van de dubbele beklimming van de “8.000’ers”, oftewel de 14 toppen op meer dan 8.000 meter hoogte, en daarmee de hoogste ter wereld. “Wat ik gedaan heb, is geen kunst. Ik doe maar gewoon mijn werk”, verklaart de 47-jarige man eenvoudigweg aan AFP.

Een erkende, maar misschien dodelijke prestatie!

De prestatie van Sanu Sherpa werd bejubeld door Nepalees minister van Cultuur en Toerisme, Jeevan Ram Shrestha, die vindt dat dit een “inspiratiebron is voor alpinisten wereldwijd”.

Ze bleven lang in de schaduw van alpinisten uit andere oorden, maar de Nepalese berggidsen uit de Everestvalleien zijn de steunpilaar van de bergindustrie in de Himalaya. Nog maar sinds kort worden hun eigen prestaties beetje bij beetje erkend. Maar daar betalen ze een zware tol voor: hun beroep is gevaarlijk. Boven de 8.000 meter wordt zuurstof schaarser en komen alpinisten in een “dodelijke zone”. Elk jaar sterven een tiental klimmers op de “8.000’ers” van Nepal. Ongeveer een derde van de doden op de Everest zijn Nepalese gidsen en dragers.