Terug

Ongezien: Brugge krijgt een cadeau van onschatbare waarde!

21/01/2022

Een wonderlijke geschiedenis: een schilderij uit de 17de eeuw is gekocht door Toerisme Vlaanderen en werd teruggegeven aan Brugge!

Toerisme Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen heeft een schilderij van Joanna van Labaye uit de 17de eeuw teruggeplaatst in de Sint-Godelieve abdij van Brugge. Het werk werd vroeger aan een religieuze instelling geschonken als bedanking voor een miraculeuze genezing. “Het is belangrijk om erfgoed te kunnen ontdekken daar waar het oorspronkelijk gecreëerd werd”, legt Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, uit.

Het werk vertelt het verhaal van een meisje van 11 jaar dat op sterven ligt en op miraculeuze wijze geneest. In 1652 schonken de ouders van het meisje een schilderij aan de abdij om Sint Godelieve te bedanken voor de genezing. Na enkele perikelen kwam het schilderij in de handen van de Nederlandse familie Wöllenstein, van wie Toerisme Vlaanderen het werk gekocht heeft (voor 12.000 euro), een première voor de organisatie en diens directeur.

Deze ‘in situ’-benadering volgt niet de gebruikelijke wegen zoals traditionele musea en verenigt roerend en onroerend erfgoed op de plek waar de werken werden gemaakt. De waarde van dit votieve werk ligt niet in de kunstenaar, maar in het idee dat je krijgt over de betekenis van deze plek voor de mensen vroeger. Dat is de ziel van een plek”, gaat Peter De Wilde verder. Toerisme Vlaanderen hoopt zo niet alleen de ervaring voor de bezoekers te verbeteren, maar wil ook inwoners en bedrijven doen nadenken over de ongelooflijke artistieke en culturele rijkdom die de stad te bieden heeft.

Niet te missen in Brugge