Creëer je route op maat in Wallonië dankzij de fietsknooppunten

In Wallonië is het heerlijk fietsen. Door bossen, langs stromend water of over romantische bruggetjes, het kan allemaal. Bovendien beschikt Wallonië over uitstekend aangegeven fietsknooppunten.

© Coralie Cardon

Zo maal je zorgeloos en zonder het spoor bijster te raken je kilometers en kun je optimaal genieten van het landschap en je gezelschap.

 

Wat is een fietsknooppunt eigenlijk?

Je hebt vast al wel van een fietsknooppunt gehoord, maar wat betekent dat nu juist? De fietsknooppunten werden uitgevonden in Limburg en ze zijn gebaseerd op hoe de kompels vroeger hun weg vonden in de mijnen. Via een ingenieus knooppuntensysteem vonden ze telkens weer hun weg terug. In 1995 werd het systeem bovengronds ingevoerd in Limburg en ondertussen is de rest van het land gevolgd. Ook Wallonië beschikt over een uitgestrekt netwerk van fietsknooppunten.

Lees meer

RAVeL - L156 © Bruno D'Alimonte

 

Praktisch

Er werden heel wat prachtige fietsroutes uitgetekend en waar 2 routes elkaar kruisen spreken we van een knooppunt. Deze knooppunten zijn genummerd en langs de route staan bordjes die verwijzen naar het volgende knooppunt. Deze groene bordjes wijzen je dus de weg. Op voorhand noteer je welke knooppunten je wil volgen en vervolgens ga je op pad. In Wallonië vind je fietsroutes voor iedereen. Zowel de sportieveling als de meer gezapige fietser komt er ruimschoots aan zijn trekken. Uiteraard kun je onderweg je route nog steeds wijzigen. Haal dus die kaart met knooppunten boven, stippel je route uit en verken Wallonië op twee wielen.

Lees meer

Kasteel van Reinhardstein © Denis Erroyaux

 

5 geweldige fietstochten langs de fietsknooppunten

Wallonië telt heel wat fietsroutes, maar wij selecteerden alvast 5 pareltjes. Ideaal om deze prachtige regio te ontdekken.

Lees meer

Het knooppuntennetwerk van het Pays de Famenne

Durbuy, Hotton, Marche-en-Famenne en nog 3 andere gemeenten worden door dit netwerk aangedaan. Zo verken je een stukje Namen en een stukje Luxemburg. In Durbuy ontdek je trouwens het kleinste stadje ter wereld. In totaal gaat het om 350 km bewegwijzerde paden die voor iedereen haalbaar zijn. Zowel gezinnen als sportievelingen kunnen hier hun hartje ophalen.

 

Het knooppuntennetwerk "Vélo Tour Hautes-Fagnes Eifel" in de Oostkantons

Maar 17 thematische routes liggen hier klaar om door jou overwonnen te worden. De Oostkantons worden vaak onderbelicht, maar vormen een schitterende streek. Met maar liefst 850 km aan fietswegen verveel je je hier geen moment. De Hoge Venen zijn sowieso een populaire trekpleister, waar je je zonder problemen kunt aansluiten bij een ander groepje fietsers.

 

Het knooppuntennetwerk van Picardisch Wallonië

Dit netwerk in de provincie Henegouwen is het grootste netwerk in het Waalse Gewest. Goed voor maar liefst 1.600 km en twee natuurparken. Fiets door het natuurpark van Pays de Collines of zet koers richting het natuurpark van Les Plaines de l’Escaut. Een magnifieke streek waar heel wat te ontdekken valt.

 

Het knooppuntennetwerk van de streek "Montagne Saint-Pierre entre Geer et Meuse" in de Benedenmaas

Het knooppuntennetwerk van de streek "Montagne Saint-Pierre entre Geer et Meuse" in de Benedenmaas Nederland, Vlaanderen en Wallonië? Je doorkruist ze allemaal. De valleien van de Jeker en de Maas hebben na het volgen van de knooppunten geen geheimen meer voor je. 80 km in totaal. Houd zeker even halt in Maastricht, maar ook Oupeye en Visé lenen zich tot een tussenstop.

 

In de kijker: fietsknooppunten Waals-Brabant

Niet enkel in Wallonië vallen er prachtige fietstochten te ondernemen, ook in Waals-Brabant ontdek je een ruim netwerk met prachtige routes. Maar liefst 1.050 km aan fietspaden brengen je langs de mooiste plekjes van deze provincie. Waterloo, Waver, Rixensart en Tubize zijn maar enkele van de vertrekpunten die meer dan de moeite waard zijn:

Twee fietstochten die je moet doen Waterloo - Braine l’Alleud (34 km)
Vertrekkend vanuit het centrum van Waterloo passeer je alle belangrijke bezienswaardigheden uit de tijd van Napoleon Bonaparte. Uiteraard mag het standbeeld van de leuw niet ontbreken, via Lasne kom je uiteindelijk in Braine l’Alleud aan. Je duikt terug in het verleden van de streek en doet ongetwijfeld heel wat historische info op.

Waver - Ottignies (23 km)
In het station van Limal ontdek je heel wat striphelden om vervolgens naar Céroux-Mousty te trekken, de plek waar Hergé woonde. Zo doe je nog heel wat woonplaatsen van striptekenaars aan om een tussenstop te houden in Louvain-la-Neuve. Hier kun je het Musée Hergé bezoeken.
Waals-Brabant telt nog heel wat andere fietstochten over de knooppunten die garant staan voor een fijn dagje uit!

Waals Brabant © A. Kouprianoff

Geniet ervan

OOK INTERESSANT VOOR JOU