Terug

Ontdek de Brusselse winterbieren!

24/12/2021

Brussel is een stad waar in elk seizoen de smaakpapillen in de watten gelegd worden. Van stoemp met worst tot een mosselstoofpot, maar ook de meest verfijnde chocolade… alle gastronomen vinden er hun gading. En hetzelfde geldt voor wie zijn dorst wil lessen, dankzij unieke seizoensproducten!

Visit.Brussels - Jean-Paul Rémy

De diversiteit van bieren in Brussel is zo groot dat je een winters assortiment kan samenstellen, waarbij sommige brouwsels zich onderscheiden door hun gulzige kantje, of door hun diepgang of nog hun kruidigheid. Keuze te over om je feestmaal tot een hoger niveau te verheffen of gewoon iemand plezier te doen met een origineel cadeau onder de kerstboom.

In dat opzicht is Wintermess waarschijnlijk het meest geschikte bier voor het kerstfeest. Enkele jaren geleden droeg het immers nog de naam X-Mas Zinnebir! Het mahoniekleurige bier met zijn heerlijke aroma van specerijen, cacao en karamel, wordt in het hart van Brussel gebrouwen door de Brasserie de la Senne. In hetzelfde thema zal ook de Black Saison, een bier in porter-stijl (6%), weten te bekoren dankzij zijn toetsen van cacao en mooie zwarte kleur. Hij wordt gebrouwen door de Brasserie Fermenterie de Bruxelles en is te vinden in de brouwerij L’Annexe in Sint-Gillis.

En er is meer!

Al even verrassend is La Noirølles, waarbij tijdens het brouwen mout met chocoladetoetsen toegevoegd wordt. Dankzij het gebruik van een geheim ingrediënt valt het bier op door zijn buitengewone zachtheid. Een perfect brouwsel als aperitief bij het haardvuur! De Noirølles wordt onder andere verkocht bij En Stoemelings. Zwart is ook de kleur die de Nanobrouwerij l’Ermitage, niet ver van het Zuidstation koos voor zijn magnifieke Noire du Midi met zijn geroosterde aroma’s, doorspekt met kruidige dennen- en harsaroma’s. Licht als hij is, kan hij ook als aperitief gedronken worden.

La Source in Laken brouwt La Primitive 032, een donker bier in ‘Baltic Porter’-stijl. Dit zoete drankje wordt gemaakt met walnoten die geroosterd worden in Nao, de naburige chocoladefabriek. Van chocolade tot koffie is maar een kleine stap! Voor fans van dat genre is de Whack! Imperial Coffee Stout zeker een aanrader. Sterk geroosterd heeft hij een zwarte kleur met een bruinachtige, compacte schuimkraag. Een zwaar bier van 9%, dat het best gedronken wordt bij koud weer. Het wordt in Brussel gebrouwen door No Science met fair trade-koffiebonen van Mamé Noka Coffee.

Wie het eerder heeft voor fruitige smaken, kan kiezen voor de Rosé de Gambrinus, een winterse Kriek. Lekker en verfrissend, past hij perfect bij wildgerechten, ook in de saus. Het bier wordt gebrouwen bij Cantillon, waar het ook te koop is.

Als dessert tenslotte is Heavy Porter een robuust maar mild bier met de geur van geroosterd brood. Met zijn cacaosmaak en een vleugje hazelnoot is het een heerlijke afsluiter van de maaltijd, bijvoorbeeld bij een stuk kerststronk. Ook dit bier met een alcoholpercentage van 6% wordt in Brussel gebrouwen door No Science.