Terug

Ontdek de ongerepte natuur van Les Ecrins

Randonnees, expedities, dierspotten, slapen in tipi’s… les Ecrins, gelegen in een beschermd natuurpark, heeft een uitgestrekt gebied om de ongerepte en wilde natuur te ontdekken.

Bergmeren

De aanwezigheid van een natuurpark wijst op een buitengewone omgeving, waar het massief van Les Ecrins deel van uitmaakt. Dit park werd bijna 50 jaar geleden opgericht en bevindt tussen Hautes-Alpes en l’Isère. Het beslaat een oppervlakte van 2 526 km² en zeven valleien, waaronder die van Vallouise, waar ik me bevind.

Authentieke valleien

Meer dan 150 toppen overstijgen een hoogte van 3 000 m. Vele natuurschatten zijn niet zichtbaar vanaf de route nationale 94, die langs de Durance loopt en naar de ingang van deze vallei in Argentière-la-Bessée leidt. Dit zijn er enkele van: Vallon du Fournel, een oude loodmijnsite ; Pré de Madame Carle (1 800 m), een van de toegangswegen tot het hart van het park en naar de Blanc gletsjer; Ailefroide, de tweede Franse site voor klimmen in het hooggebergte; Vallée de Freissinères, een van de langste valleien “verboden’ voor alpijns skiën; Hameau de Dormillouse, de parel aan de kroon van het cultureel patrimonium van Vallouise ; natuurreservaat van Deslioures…

Zowel de private als publieke aanbieders zijn zich bewust van de toenemende vraag van klanten naar activiteiten dicht bij de natuur, wat leidt tot een sterke uitbreiding van het aanbod. Erg populair zijn randonnees, wandeltochten of langlaufen, die steeds meer beoefenaars kennen. Bovendien kan je deze activiteiten niet alleen in Puy-Saint-Vincent beleven, maar eveneens tijdens zowel de zomer als de winter in Vallouise en Freissinières, zones waar ook tochten met sledehonden mogelijk zijn. In de winter is Ailefroide enkel te voet bereikbaar. Je kan er op sneeuwschoenen naar toe, gewoon voor het wandelgenot en … het tafelplezier. Op de bestemming worden de trekkers in het 100 jaar oude chalet-hôtel d’Ailefroide verwelkomd met een maaltijd van streekgerechten en een sauna. En ook in zomer in het er supergezellig.

Gemzen, wolven… en boomknuffelen

Voor wie sneeuw- of wandelschoenen verkiest, is een nacht in een tipi een andere optie. Op het einde van de dag word je begeleid naar dit origineel outdoor logement, waar je een nacht vol verrassingen wacht… Hier kan je de pracht van de wilde fauna aanschouwen: een tochtje naar Dormillouse om gemzen te spotten … en misschien zelfs sporen van wolven te zien. Pelvoux-Vallouise beschikt over een eigen zone, net als Freissinières. Puy-Saint-Vincent biedt dan weer een beveiligd pad, « Rando Ski de Pré Rouge » die een individuele beklimming toelaat tot de top van Rocher Noir, doorheen het bos. Verkies je het wat rustiger aan te doen, dan kan je hier ook aan “boomknuffelen” doen. Een sessie van 3 uur interactie met de bomen, waarbij je gaat liggen om het bladerdak en de hemel te aanschouwen, laat je toe al je zintuigen te stimuleren.

De gemzen in het Parc des Ecrins

Lees de volledige reportage

Geniet ervan

Orelle

Chalet te huur in Orelle

vanaf €650 / week