Terug

Ontdek de Waalse steden

Ga op ontdekking in de steden om de Waalse cultuur ten volle op te snuiven.

Charleroi – Karel II-plein en Sint-Christoffelkerk © WBT JL Flemal Charleroi – Karel II-plein en Sint-Christoffelkerk

Elke stad heeft een eigen identiteit en elke stad zit vol aangename verrassingen die je zin geven om Wallonië verder te ontdekken. Kunststeden, charmesteden of culturele en historische steden… Schatten, charmes, bijzonderheden en lekkernijen vind je overal!

Lees meer


 

Charleroi

Charleroi, industriestad en eerste Waalse metropool, zit bomvol cultuur en zal je ongetwijfeld verrassen.

Charleroi is de hoofdstad van de Waalse strip. Hier heeft Dupuis het magazine “Spirou” en helden zoals Guust Flater, Lucky Luke, de Smurfen en Bollie & Bilie gelanceerd.

Lees meer

Het rijke erfgoed van Charleroi
Wist je dat Charleroi, samen met Luik, de Waalse stad is die de meeste gebouwen in Art Nouveau-stijl telt? Wanneer je door het historische centrum van Charleroi kuiert, zal je ontelbare facades in Art Nouveau-stijl ontdekken, zoals het Gouden Huis en het Maison Lafleur. Mocht je daar interesse in hebben, dan vind je in het Maison du Tourisme du Pays de Charleroi heel wat rondleidingen over diverse onderwerpen.
Als je in Charleroi bent, moet je zeker het Belfort, dat tot het UNESCO Werelderfgoed behoort, en het Fotografiemuseum - het grootste in Europa! – bezoeken.

Het mijnverleden van Charleroi
Charleroi was een mijnstreek; dat zie je vandaag nog steeds in het Bois du Cazier, dat erkend werd als Werelderfgoed in 2012. In het Bois du Cazier liggen drie musea die de oude know-how van de regio en zijn bloeiende industriële verleden illustreren: het Mijnmuseum, het Glasmuseum en het Industriemuseum.
Het mijnverleden van Charleroi is ook zichtbaar in de mijnterrils, de uitzonderlijke heuvels die ontstaan zijn uit de ontginning van steenkool. De terrils genieten van microklimaten en zijn erg populair voor wandelaars die op zoek zijn naar lokale faune en flora.

Belfort van Charleroi © WBT Christophe Vandercam

 

Luik

Een stad waarin heden en verleden harmonieus samenleven.

Het historische erfgoed van Luik is het onderwerp van heel wat geslaagde renovaties, zoals die van het hypermoderne TGV-station van Luik-Guillemins, een kunstwerk van de hand van architect Santiago Calatrava.

Lees meer

De kunst van het leven in Luik
De Luikse folklore zorgt elk jaar voor heel wat feestelijkheden, zoals de feesten van 15 augustus, die vooral in de wijk Outremeuse, de wijk waarin schrijver Georges Simenon opgroeide, worden gevierd.
’s Zondags kan je lekker luieren op de kaaien van de Maas en de Marché de la Batte in Luik. Avonden worden doorgebracht in typische bistro’s en cafeetjes met de feestelijke en joviale bevolking.
Ontdek Luik via de ontelbare routes die je te voet, met de fiets, per boot, in toeristische treintjes of met een rondleiding kan afleggen.

Luik Museum van het Waalse Leven © WBT Denis Erroyaux

 

Bergen

Als culturele hoofdstad van Europa in 2015 is Bergen een bloeiende stad geworden.
De stad van de “Doudou” verleid je met haar nieuwe imago en troeven.

Draag Bergen overal met je mee dankzij de gratis app VisitMons. VisitMons is een toeristische gids van Bergen die je gewoon in je smartphone kan steken. Het biedt je heel wat functies, zoals een eenvoudige, maar complete zoekmachine met geolokalisatie, een ticketsysteem waarmee je tickets kan aankopen en niet hoeft te printen, de mogelijkhied om je hotel te reserveren en je bezoeken te boeken en de mogelijkheid om je avonturen in Bergen op social media te delen.

Gratis applicatie VisitMons | Te downloaden in iTunes® en Google Play.

Lees meer

De Ducasse van Bergen © WBT Visitmons-Gregory Mathelot

 

Namen

Neem je tijd om Namen te ontdekken.
De rijkdom van haar erfgoed, de charme van haar straatjes, haar terrassen en restaurant moet je komen proeven. Vanop de Citadel tot op de oevers van de Samber, de hoofdstad van Wallonië heeft je heel wat landschappen te bieden.

Lees meer

Het charmante Namen met de Citadel werd door Napoleon de “Termietenberg van Europa” genoemd.
Wandelen in Namen, dat is ronddwalen in de charmante straatjes, de tijd nemen om te stoppen in een boetiek of restaurantje en, waarom ook niet, de dag eindigen in de bioscoop of het Koninklijk Theater van Namen. Je ziet er misschien wel een film van X of Cécile de France op groot scherm.

Minder bekend zijn Djoseph en Francwès. Nochtans zijn het de waardige vertegenwoordigers van de stad en de bewakers van een van diens emblemen: de slak, een ware mascotte van de Naamse bevolking en een culinaire specialiteit uit de regio.

Namen – Koninklijk Theater © WBT Anibal Trejo

 

Doornik

Doornik is een van de oudste steden van België.

Doornik, de historische stad bij uitstek, nodigt je uit om haar schatten te komen ontdekken. Als bakermat van Clovis en de dynastie van de Merovingers, was het de hoofdstad van het Salische Franksiche rijk tot aan het vertrek van Clovis naar Soissons en Lutèce.

Meer info

Het erfgoed in Doornik, getuige van een duizendjarige geschiedenis.
Tijdens een verblijf of een excursie in Doornik mag je zeker het oudste Belfort van België en de kathedraal met 5 klokken niet missen. Beide bouwwerken zijn erkend door UNESCO als werelderfgoed.
Het Museum der Schone Kunsten, dat getekend werd door de grootmeester der Art Nouveau Victor Horta, is eveneens een bezoek waard. Het museum herbergt heel wat schatten van Roger de la Pasture, Manet, Monet, Seurat, Van Gogh, … Kunstliefhebbers kunnen hier heel wat moois ontdekken!

Op je weg over geplaveide straatjes, bonte pleinen, de Gatenbrug en langs de Schelde vind je overal wel een bordje die de route aanwijst en je meer vertelt over de geschiedenis. Je loopt nooit verloren! En anders zijn er voldoende terrasjes om even te pauzeren.

Doornik – Grote Markt en Belfort © WBT Joseph Jeanmart

Lees de volledige reportage

top deals