Ontdek een van de oudste steden van België

Julie Docsterd,
30-11-2022
Doornik is een van de oudste Gallo-Romeinse steden van België, samen met Tongeren en Aarlen. De eerste hoofdstad van het Frankische Koninkrijk is een perfecte bestemming voor wie een dag of weekend vol cultuur, geschiedenis en natuur wil doorbrengen!
Cathedrale de Tournai CGT - Arnaud Siquet

Als je Doornik niet kent, is dit het moment om erheen te gaan! Je zult niet teleurgesteld worden, want het aanbod aan erfgoed en culturele instellingen is zeer rijk. Of je hier nu een dag of een weekend doorbrengt, je kunt je bezoek beginnen bij TAMAT, een museum gewijd aan wandtapijten en textielkunsten. Doornik was namelijk decennialang een textieldraaischijf. Het museum staat daarom in voor het waarderen en traceren van de geschiedenis van dit unieke erfgoed. De TAMAT-collecties presenteren een uitzonderlijke set van elf wandtapijten uit de 15e en 16e eeuw, maar ook textielwerken, kartons, kalkeringen en tekeningen.

Centre de la Tapisserie des Arts Muraux et des Arts du Tissu. WBT - Bhushavali Natarajan

Nog een niet te missen instelling: het Museum voor Schone Kunsten van Doornik. Ingehuldigd op 17 juni 1928 en ontstaan uit het genie van de architect Victor Horta, werd dit gebouw ontworpen om de rijke collecties te huisvesten die de mecenas Henri Van Cutsem in 1904 naliet. Het gebouw alleen al is de moeite waard om te zien, met zijn schildpadvorm en originele plattegrond bestaande uit met licht gevulde kamers die rond een grote veelhoekige centrale hal zijn geplaatst. Hier vind je collecties die bezoekers een spannende benadering van de geschiedenis bieden, variërend van de picturale productie van de 15e eeuw tot heden.

Beaux-Arts J. D'Hondt - visitwapi.be

Veel groen!

Maar Doornik gaat niet alleen over zijn musea en culturele instellingen. Inderdaad, de stad is omgeven door een ongerepte natuur die ook een bezoek waard is! Die kan te voet worden ontdekt, via de route met een wandeling van iets meer dan 5 km. Nieuwsgierig en ongewoon, laat deze prachtige wandeling langs de Sentier de l’Etrange u toe om afbeeldingen van heksen, weerwolven en andere wezens te ontdekken. Het idee van dit buitengewone pad is in de jaren 1980 is in het hoofd van Watkyne (schilder, beeldhouwer, schrijver en tekenaar uit Ellezelles) ontkiemd. Elk jaar verfraaien nieuwe werken deze unieke promenade, waardoor zowaar een permanente openluchttentoonstelling ontstaat!

Le Sentier de l’étrange WBT - Olivier Polet

En wie liever trapt, kan ook fietsen in het Doornikse platteland naar de rand van de Grand Large de Péronnes, een prachtig meer met een oppervlakte van 45 ha! Genoeg om een frisse neus te halen terwijl je van de natuur geniet die zich hier stilaan voorbereidt op de winter.

VISITWALLONIA.BE/DOORNIK