Terug

Ontdek rond Dinant producenten die het beste van zichzelf geven

Wanneer je aan Dinant denkt, zie je de citadel, de Maas, het land van de saxofoon, de Dinantse koek… en zoveel meer. De stad heeft alles om te verleiden: een klein juweel ingeplant tussen steile rotsen en de oevers van de rivier.

© WBT - Olivier Polet

Maar Dinant is meer dan dat. Het is ook een plek om culinair te genieten. Laat me u vertellen over de smaakvolle ontdekkingen die ik samen met vrienden deed in de buurt van de stad!

 

Ontdek in de mooie vallei van de Molignée de Slakkenkwekerij

Onze eerste halte was de Escargotière de Warnant, tussen Namen en Dinant. Het is daar, in de mooie vallei van de Molignée, dat je deze plek terugvindt die gewijd is aan het kweken van slakken. Ik moet toegeven dat ik niet zo’n grote kwekerij verwachtte in Wallonië. Maar dat is nu wel anders. De gids leidde ons immers rond in de serres en het park om een antwoord te geven op alle vragen.


De Escargotière, die bestaat sinds 1986, kweekt escargots van hoge kwaliteit: smaak, textuur en versheid gegarandeerd. Ik zou liegen als ik u zou vertellen dat ik er veel van ken: om eerlijk te zijn, had ik zelfs nog nooit escargots gegeten. Maar ik ben een nieuwsgierige fijnproever en wist de degustatie te smaken. Verbazingwekkend. Smaakvol. Zacht. Mijn echtgenoot viel bovendien voor enkele producten van de boerderij. Ik ging dan weer voor een regenererende gel op basis van slakkenslijm. Magisch, naar het schijnt. 

© L'Escargotière

 

Een pot mosterd in de vorm van een granaat in Achêne

De mosterdmakerij en het mosterdmuseum van Bister, in Achêne, is al even verrassend. Neen, mosterd vind je niet enkel in Dijon! Het is een product dat we regelmatig eten en het idee om er meer over te weten te komen, zei ons wel wat. De Moutarde l'Impériale, ontwikkeld in 1926, heeft sindsdien geen geheimen meer voor ons. Het bezoek aan het kleine museum (reserveren verplicht) is de moeite waard.

Persoonlijk genoot ik vooral van de evolutie van de etiketten en de bokalen. Wist u dat de vorm van de bekende Bister mosterdbokaal, in de vorm van een granaat, geïnspireerd werd door de ‘Mills’ granaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog gemaakt werd door de Engelsen en gebruikt werd door de Amerikanen tijdens de bevrijding? Maar laten we niet rond de pot draaien…: wat we vooral leuk vonden, was de producten van Bister proeven. En hoewel we aan het einde van het bezoek gratis een aantal producten kregen, hield dat ons niet tegen om een voorraad in te slaan in de boetiek.

We hebben ook enkele flessen ‘Bistérieuse’ meegenomen, een blond speciaalbier dat perfect past bij aperitiefhapjes en gerechten met mosterd!

© WBT - Gabriele-Croppi

 

Een traditionele brouwerij in Falmignoul

En wanneer we het over artisanale bieren hebben... Zou bezoekje aan de Caracole brouwerij in Falmignoul ook leuk geweest zijn. Het leven van de gerstmeesters ontdekken en meer te weten komen over het brouwen dat nog op de traditionele manier gebeurt in koperen kuipen verwarmd door een houtvuur, het klinkt leuk. Maar kiezen is verliezen en we kozen om een ander brouwsel te ontdekken bij de wijngaard in de buurt. 

© Wim Van Vossem

 

Kwaliteitswijnen in Bioul

Onze uitstap naar het Kasteel van Bioul in de Maasvallei was een heel mooie ontdekking. Het domein is niets minder dan schitterend: 11 hectaren wijngaarden en een prestigebouwwerk verscholen in het groen van het park. Eerlijk, ik heb evenveel plezier beleefd met door de wijngaard te wandelen en de druivensoorten te ontdekken als aan de wijnmakerij en de kelders bezoeken.

Je wordt echt ondergedompeld in het hart van het wijn maken dankzij het ‘Made in Bioul’-parcours dat specifiek aangeboden wordt aan individuele bezoekers. We wilden allebei zo snel mogelijk deze wijnen van Bioul degusteren. We lieten ons verleiden door de keuken van de vrouwelijke chef-kok van het Château: zo konden we de wijn ontdekken met bijpassende streekproducten! Overheerlijk!

© WBT

 

Spijsverteringsbevorderende wandeling in Freÿr

Voor wie zich afvraagt of we nog iets anders gedaan hebben dan eten en drinken tijdens dit smaakvolle weekend, kan ik zeggen dat we ook de tijd genomen hebben om een lange wandeling gemaakt hebben in de magnifieke tuinen van het Kasteel van Freÿr, in Hastière, om onze spijsvertering te bevorderen. Tuinen met driehonderd jaar oude sinaasappelbomen en een labyrint met hagen waar je met plezier verloren in loopt. En we hebben een wandeling gemaakt in Waulsort. Een wandeling aan de oevers van het water, tussen aangemeerde boten en een park. Op die manier maakten we plaats voor de volgende maaltijd en scherpten we onze honger aan!

© Wikipedia

 

Slapen op palen in Ermeton-sur-Biert

We hebben ook geslapen in één van de ongewone en zeer gezellige chalets van AquaLodge. Deze op palen gebouwde chalets beloven een nacht in een ongewoon kader. En die belofte wordt gehouden! Onze gestolen momenten op ons terras zullen we niet snel vergeten: het uitzicht was adembenemend en de natuur omnipresent.

© WBT

 

Een laatste stop in Onhaye bij ijssalon Les Lutins

Op de terugweg, omdat we recht hadden op nog één kleine verwennerij, heb ik zitten mokken tot mijn echtgenoot toegaf en een kleine omweg maakte via het atelier van ijssalon Les Lutins. Hoe zou je nu niet kunnen stoppen bij de man die in 2016 bekroond werd tot beste ambachtelijke ijsmaker van België? Ik moest zijn ambachtelijke ijs proeven voor ik terug huiswaarts keerde. Bovendien helpt ijs bij de spijsvertering, niet? Na zo’n weekend was het bijna een verplichting!

Lees de volledige reportage