Terug

Ontdekken, communiceren, een hele kunst in Museum L

Het Museum L, het nieuwe universitaire museum waar wetenschappelijke collecties in dialoog treden met kunstwerken voor gloednieuwe emoties.

Museum L © Musée L UCL Museum L

Gloednieuw museum

Het Museum L werd in november 2017 geopend in een volledig vernieuwd en emblematisch gebouw van de Belgische architectuur. Het is het allereerste grootscheepse universitaire museum van België. Het publiek heeft toegang tot 3830 m2, verdeeld over 6 verdiepingen. Zijn bijzonderheden? De dialoog die er gecreëerd wordt tussen de werken, de unieke wetenschappelijke collecties van de UCL en 3 labo’s waar het pubiek zelf aan de slag kan met de werken. Achter de deuren van Museum L schuilen duizenden ontmoetingen tussen kunst en wetenschap.

Meer info

 

Dialoog tussen meesterwerken

32.000 werken zijn opgenomen in de collecties van Museum L, waarvan er 1.500 worden getoond. Ze komen van 5 continenten en dekken een grote periode van de prehistorie tot de 20ste eeuw. Dankzij de kunstwerken, objecten uit verschillende beschavingen en wetenschappelijke ontdekkingen zien we de mens als een schepper, een uitvinder die in de traditie op zoek gaat naar de reden van zijn bestaan, zijn realiteit aanpast, zijn passage afbakent en zijn cultuur opbouwt. Een Buddha naast een Christus uit de middeleeuwen, antieke geschriften tegenover rekenmachines… Het Museum L durft te kiezen voor onuitgegeven ontmoetingen om te praten over de wereld en onze mensheid, om de lectuur en dus het begrip van meesterwerken uit alle culturen samen te brengen.

Museum L scenografie © Musee L - Hulot UCL

 

Verschillende missies

Het Museum L staat in dienst van de maatschappij en is tegerlijkertijd een onderwijs- en onderzoekscentrum. Het is een culturele ontmoetingsplaats voor de ontdekking van “de andere” en zijn cultuur. De bezoeker ontdekt de collecties aan de hand van 5 thema’s: verbazen, ondervragen, overdragen, ontroeren en beschouwen.

Het Museum L is geen museum zoals een ander: het is een plek van uitwisseling en leven, gewijd aan emotie en ontdekkingen.

Museum L © FTBW