Terug

Ontdekking van de UNESCO-route in Wallonië, Ludo leidt u rond

Kent u Ludo? De sportieve verkenner die heel de wereld rondreist om u toeristische pareltjes te doen ontdekken. Tijdens de coronaperiode maakte Ludo een grote toer in Wallonië, waar hij voor ons enkele video’s opnam.

© WBT - JP Remy

Na zijn reportages besluit hij zonder aarzelen dat Wallonië niets tekort komt in vergelijking met de grootste toeristische bestemmingen, dat de regio beschikt over een verbazingwekkende diversiteit van landschappen en ontdekkingsmogelijkheden, zowel qua natuur, cultuur, erfgoed en recreatie...

Dit is een ontdekking in Wallonië die echt de moeite waard is: de UNESCO-route, een subtiele mix van hier en elders, geschiedenis en natuur.

Ah, u wist niet dat er een UNESCO-route bestond in Wallonië?

Download gratis de gids van de UNESCO-route

 

500 km te gaan, 11 te ontdekken etappes

Een caleidoscoop van landschappen wacht u op: de vlaktes in Henegouwen, de Maasoevers, de heuvels in de Condroz, de valleien in de Ardennen. En vooral een route gekenmerkt door de rijkdom van het patrimonium en de cultuur. En Ludo helpt u eraan herinneren: de UNESCO, dat is de organisatie die ijvert voor het behoud van het patrimonium overal ter wereld. En zoals hij terecht zegt: “patrimonium, dat is er met hopen in Wallonië!”

© Samuel Dhote

 

Doornik, eerste etappe

Het is in Doornik dat Ludo ons voor het eerst opwacht. Zoals hij u uitlegt, is dat niet toevallig. Doornik is de eerste stad aan de start van deze route! Aan de voet van de Grote Markt vinden we niet minder dan twee bevoorrechte getuigen van het verleden die door de UNESCO erkend zijn. Een eerste is de Middeleeuwse Notre-Dame Kathedraal met zijn 5 klokken, 134 meter lengte en 83 meter hoogt. Met een mix van romaanse en gotische stijlen bevat ze de schatkamer met schitterende goudsmeedwerken! Vervolgens is er het oudste belfort van België, met zijn 72 meter hoogte en zijn 257 trappen. We moeten u niet vertellen dat van daarboven het panorama adembenemend is. Ludo haalt met plezier zijn fotoapparaat boven!

© Jan D'Hondt

 

Doorheen een glorierijk verleden

Rustig fietsend trekt onze jonge sportieveling naar één van de vier mijnsites die opgenomen zijn in de lijst met Werelderfgoed van de UNESCO: de site van Bois-Du-Luc, die niet minder dan 162 mijnwerkershuizen telt. Dit dorp is uniek in Europa! Het Museum van de Mijnen en de Duurzame Ontwikkeling vindt u er ook, een mooie manier om het bezoek compleet te maken en beter de hele werking van de langlopende steenkoolmijnen te begrijpen. 

Nog steeds op de fiets geraakt Ludo vervolgens in extase over het rivierpatrimonium van Wallonië. Aan de voet van lift n°1 van het ‘Canal du Centre’ voelt men zich natuurlijk bijzonder klein! De lift maakt deel uit van vier hydraulische scheepsliften die tussen 1888 en 1917 gebouwd werden en ook geklasseerd zijn door de UNESCO. En zoals Ludo terecht opmerkt zijn ze niet enkel nuttig, maar ook mooi om naar te kijken. De steenkoolontginning ligt aan hun oorsprong. 

De verbinding tussen de mijnen en de grote steden moest via waterwegen verzekerd worden. Sluizen waren geen oplossing door watergebrek en de grote hoogteverschillen. Dus gingen ze indertijd wat ingenieuzer te werk! Voor hij ons verlaat, herhaalt onze enthousiaste gids het nog eens: “Ik heb nog heel wat kilometers af te leggen en heel wat geklasseerd patrimonium te verkennen op deze UNESCO-route.” Het Belfort van Thuin, Blegny Mine en het Geopark Famenne-Ardenne, om er maar enkele op te noemen.

© Guy Focant

 

Langsheen de RAVeL

Weet dat wanneer u deze etappe verkent via het RAVel fiets- en wandelnetwerk verkent, u het Belfort van Mons ziet alsof het los komt van de horizon. Het dak van het gebouw is kenmerkend: een centrale bol, omringd door vier kleinere bollen. Ja, de stad van ‘Doudou’ ontvangt u met open armen. Nog een paar keer trappen en u bent in Mons! Voor we het vergeten: de UNESCO-route is bezaaid met overnachtingsmogelijkheden en attracties met het label “Bienvenue Vélo”. Goed nieuws voor fietsers! Wat is er bijzonder aan deze stopplaatsen? Ze bevinden zich op maximum 5 km afstand van het fietsnetwerk en bieden, naast tips over routes, de mogelijkheid om fietsen in alle veiligheid te parkeren en zelfs om ze te repareren. Een uitstekende gelegenheid om even uit te rusten bij een glas op een terras… en nog eens aan onze Ludo te denken. Want voor een aperitief is hij altijd te vinden!

Vind alle info over deze UNESCO-fietsroute op de website visitwallonia.be/routeunesco

© Gregory Mathelot