Op bedevaart naar Santiago de Compostella: met de boot of catamaran

De traditie vertelt ons dat je Santiago de Compostella al wandelend moet bereiken. Maar anno 2022 zijn er meerdere opties.

Al fietsend door de historische dorpjes, te paard langs de natuurrijke landschappen of de maritieme route per boot. Je kan per zeilboot of catamaran Santiago bereiken met interessante tussenstops bij verschillende havendorpjes.

“Navega el Camino”

De vereniging North Marinas organiseert elk jaar “Navega el Camino”. Voornamelijk in de zomer is dit een oversteek naar Santiago de Compostella. Je kan alleen of in groep de tocht maken. Je hoeft niet in het bezit te zijn van een vaarbewijs of een eigen boot. Het is mogelijk om een boot te huren, met of zonder een kapitein aan boord. De vereniging regelt alles voor een onvergetelijke reis. Inschrijven is mogelijk vanaf januari op de site van de vereniging.

Voordelen van een trip op het water

Wie voor de trip met de boot kiest, zal voordelen ondervinden. Bijvoorbeeld, je moet niet in een super goede conditie zijn. Als je een boot huurt met een schipper wordt het werk voor je gedaan. Je moet enkel het laatste deel van de bedevaart wandelen. Bovendien kan je onderweg in verschillende havens aanmeren en wat lokale cultuur opsnuiven in de steden en dorpjes. Tenslotte heb je niet al te veel voorbereidend werk. In tegenstelling tot de route te paard, daar is een voorbereidende reis nodig om overnachtingsmogelijkheden te zoeken en voer achter te laten voor het paard. Bij deze optie moet je je enkel inschrijven bij de organisatie van Northmarinas en zij doen het meeste werk voor je.

Enkele vaartips

Als je het certificaat ‘De Compostela’ wilt ontvangen, dat bevestigt dat je de pelgrimstocht succesvol hebt voltooid, moet je minstens 100 zeemijl gevaren hebben en de laatste kilometers te voet hebben afgelegd. Het is dus niet mogelijk om het wandelen volledig te ontwijken. Tijdens de route per boot stop je bij verschillende havens en dorpen. Cudillero, San Vicente de la Barquera en Bermeo zijn enkele voorbeelden. Daarnaast heb je nog de route langs de zee van Arousa en de rivier de Ulla. Deze tocht wordt gedaan met de catamaran. Je herdenkt de aankomst van het lichaam van apostel Jacobus in Galicië over zee. De catamaran vertrekt vanuit het kleine stadje Grove en zeilt naar Padrón.

Shutterstock

 

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆  

Lees de volledige reportage