Terug

Op dit moment in Cuba: Vervijfvoudiging van het salaris!

De leefomstandigheden van werknemers en arbeiders kunnen eindelijk aanvaardbaar worden… het minimumloon wordt vervijfvoudigd!

© Dorothea Oldani

Het minimumloon in Cuba stijgt van 400 naar 2.100 Peso (van 17 naar 87 dollar) in het kader van een hervorming die de twee lokale munteenheden wil verenigen vanaf 1 januari, blijkt uit details die vrijdag gepubliceerd werden in het staatsblad. De hervorming zal in 6 maanden de ‘Peso convertible’ of CUC doen verdwijnen, een munteenheid die gelijkloopt met de dollar en in 1994 in het leven geroepen werd om die op termijn te vervangen. Er zal enkel nog de Cubaanse Peso of CUP overblijven, die 24 keer minder waard is.

Om de verwachte hoge inflatie te compenseren, “is het nodig om voor het land een minimumloon vast te leggen dat tegemoet komt aan de basisbehoeften van de werker en zijn familie, alsook een loonschaal die van toepassing is op alle werkers,” stelt een resolutie van het ministerie van werk die gepubliceerd werd in het staatsblad. De tekst spreekt over “een minimumsalaris in het land van 2.100 Cubaanse Peso per maand,” of een verhoging van ongeveer 525% ten opzichte van het huidige minimumloon.

De resolutie legt ook 32 salarisniveaus vast afhankelijk van het type werk en het aantal gewerkte uren, met als hoogste 9.510 peso’s (396 dollar). Het huidige gemiddelde loon op het eiland bedraagt 879 Cubaanse Peso, of 37 dollar, volgens het nationale bureau voor de statistiek.

 

"