Terug

Op naar de Ardennen en Nisramont voor een meer dan verfrissend verblijf.

Nisramont, kent u het? Nog een wonderlijke uitstap die we voor u uit de doeken doen: we brachten er een kleine week door, ver weg van de grote drukte. De koffers moeten nog uitgepakt worden… zo doen we alsof de vakantie er nog niet helemaal op zit.

© WBT - Colette Mottet

Het is een dorp in de gemeente La Roche-en-Ardenne in de provincie Luxemburg, met een meer, mooie vergezichten en de Ourthe als decor. Wat ons betreft, is het een bestemming met heel wat mooie herinneringen die we vanaf dag één beleefden!

 

Onze uitvalsbasis in La Roche-en-Ardenne: Le Floréal

We verbleven in La Roche-en-Ardenne en ontdekten er het vakantiedomein Le Floréal  Onze kamer? Een grote studio die rechtstreeks uitgeeft op het groene park. Geen grote luxe, maar alles wat je nodig hebt. Het volstaat om het schuifraam te openen om de kinderen de tuin in te laten.

Gelegen op 800 meter van het centrum van La Roche, biedt dit domein een minigolf, buitenzwembad, een speeltuin, een tennisveld en bowling. Het is allemaal sympathiek en gemoedelijk. We hebben alles getest! Bovendien stroomt de Ourthe vlakbij, achteraan in het park! Gezien de hitte, zochten we er onze toevlucht.

We hadden ook het vakantiecentrum Vayamundo kunnen kiezen, in Houffalize. Een resoluut modern complex dat de nieuwste uitrustingen biedt: een binnen- en buitenspeeltuin (een niet te verwaarlozen voordeel in België!), een tropisch binnenzwembad met sauna en jacuzzi, een wellnessruimte, animatie… We kozen echter voor Le Floréal omdat het een meer kasteel-achtige ervaring biedt: oude stenen, torentjes, bloemen aan de ramen.

Je bent nu eenmaal romantisch, of je bent het niet.

De Camping Le Val de l'Aisne in Blier was een andere mogelijkheid. Dit tussen Durbuy en La Roche gelegen terrein trok onze aandacht omdat het naast de klassieke overnachtingsmogelijkheden ook grappige en ongewone logeerplekken aanbiedt: hangtenten, woonwagens en transparante bubbels.

© Le Floréal

 

65m onder de grond, de koelte van de grotten van Hotton

Daar gaan we! We zijn een week lang veel onderweg geweest. Een breed palet van activiteiten. Maar daar dienen vakanties voor, niet? Ontdekken, wandelen, bezienswaardigheden bezoeken... En het is ons gelukt! Als we terug thuis zijn, vraag ik iedereen altijd om de drie coolste dingen op te sommen die ze hebben gedaan tijdens de vakantie. Een overzicht van ieders voorkeuren!

De favoriete activiteit van mijn dochter? De Grotten van Hotton. “Omdat het overal glinsterde, zoals in het paleis van Frozen. Je moet weten dat de Grotten geklasseerd zijn als uitzonderlijk natuurlijk erfgoed  van Wallonië. Ik snap waarom mijn prinses hiervoor koos: de gigantische galerijen op 65 meter onder de grond, de grote hoeveelheid rotsgordijnen, stalactieten in verschillende kleuren met glinsterende reflecties, en ook het gebulder van de ondergrondse stroom. Alles is feeëriek. De grot kreeg niet voor niets de bijnaam “de grot van 1001 nacht” van zijn ontdekkers.

© FTLB - P Willemns

 

Het strand van Maboge, voor zwemmen in de rivier

Mijn jongste zoon genoot dan weer van de namiddag aan het strand van Maboge. Het strand? In de Ardennen? Zeker weten! Het dorpje Maboge beschikt effectief over een gratis toegankelijk strand met een zwemzone in de rivier. Mijn dromer herinnert zich duizend dingen.
Kijken naar de kajaks in de verte. Een ijsje eten met de voeten in het water. Vragen stellen aan de visser vlak naast het strand. Keien rapen aan de oevers van de Ourthe. In de zandbak en de speeltuin spelen. Drijven in het water en naar de hemel turen. Een vol programma.

© FTLB - P Willemns

 

Paddleboard op het meer van Nisramont

Mijn oudste herinnert zich vooral zijn initiatie paddleboard, samen met zijn vader, op het Meer van Nisramont. In La Roche-en-Ardenne kregen we de kans om deze sport te beoefenen die al een tijdje populair is. Planken en materiaal worden ter plekke voorzien. Nadat we onze sportieveling toegejuicht en aangemoedigd hadden, gingen we de stuwdam van Nisramont ontdekken, waar zwemmen verboden is. 116 meter lang, 16 meter hoog. Indrukwekkend. Een plek die we u aanraden wanneer u de natuur en activiteiten wil combineren.

© Visitardenne.com

 

Riveo : de geheimen van de rivier en zijn biodiversiteit aan het licht brengen

Mijn echtgenoot had dan weer een zwak voor Riveo, interpretatiecentrum van de rivier, in Hotton. Ik weet dat hij er graag meer tijd had willen doorbrengen, en dat hij baalde dat hij de expo van het moment niet kon bezoeken door de coronamaatregelen. Hij genoot ervan de geheimen van de rivier en de biodiversiteit ervan te ontdekken. Bovendien is het opzet ook origineel. Een nagebouwde rivierarm, aquaria met zoetwatervissen, thematische tuinen...

Je vervelen is er niet bij. Hij koos trouwens voor enkele uren extra avontuur door te reserveren voor een ochtend vissen in zijn eentje, bij CoSMos in Erezée, dat het zalmbestand van de Maas in stand houdt. 

© famenneardenne.be

 

Wandeltocht omheen het meer

Ik was, zoals altijd, meer fan van de wandelingen. En vooral de wandeling rond het meer van Nisramont. We legden uiteraard niet de volledige 15 kilometer af, die bekend staan als eerder zwaar. Maar dat is niet belangrijk. We verkenden de oevers, bewonderden het uitzicht en genoten van de ruimte.

We waanden ons bijna aan de oevers van de meren in het Hoge Noorden. Magnifiek! Blijkbaar kan je met wat geluk, wanneer het stil is, de Bevers zien. Ik zou de hele dag kunnen blijven hangen op dit soort plaatsen. Ik zou er graag gaan zitten met een boek en in het decor opgaan. Maar dat is buiten mijn vreugdevolle kroost gerekend, die meer rondhuppelt dan blijft hangen.

 Oh ja, voor ik het vergeet! Ik raad u nog drie zaken aan war we genoten hebben: Le Quai Son, in het hart van La Roche-en-Ardenne, op de oever tegenover het kasteel. Het eten is er verrukkelijk en niet te duur. In normale tijden vinden er concerten plaats, en de muziek maakt het geheel nog gezelliger. Het restaurant La Claire Fontaine, waar zowel een gastronomische kaart als kleinere maaltijden verkrijgbaar zijn en waar je eet met zich op een park met bloemen en een meer. En de Command’Rie in Hotton, waar we halt hielden voor een snack en een drankje, maar waar je ook de tijd kan nemen voor een echte maaltijd. Ook hier eet je aan de oever van het water...

 

© WBT - Joseph Jeanmart

Lees de volledige reportage