Op vakantie gaan = de planeet om zeep helpen?

François Piette,
02-09-2021
We worden er regelmatig van beschuldigd dat we als actor in de toeristische sector bijdragen aan de klimaatverandering. Maar dragen we daat ook echt aan bij? En hoe kunnen we toeristen sensibiliseren?

Onze geschiedenis, onze economie, onze samenleving: alles wordt gedreven door overmatige consumptie, door de onaantastbare economische groei, die zonder koolstofuitstoot onmogelijk lijkt. Om toegevingen te doen op dit laatste punt moeten we noodzakelijkerwijs regels opleggen aan onszelf. Want wat de geruststellende toespraken ook mogen zeggen, we niet ontkennen dat er zaken moeten veranderen, vooral op het gebied van mobiliteit.

Mobiliteit is er altijd al geweest, maar nu we met zoveel zijn en steeds meer en verder reizen, is de impact op het milieu en op het klimaat groter dan ooit, ook al vervuilen bijvoorbeeld auto’s alsmaar minder. De vraag is hoe we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Het huidige systeem laat niet toe om iedereen tevreden te stellen.

Niet overtuigd van de opwarming van de aarde? Dan denk je zoals 1 op 4 Belgen, althans volgens een onderzoek van Ipsos in opdracht van het Franse energiebedrijf EDF. Toch is het belangrijk dat we ook op ons kleine niveau een inspanning leveren. “Van de toerist een ambassadeur maken” was de boodschap van Quark Expeditions voor de cruise (op een hybride afvalrecycleerboot) die we in Spitzberg aanbieden. “Elke avond organiseren we een debriefing met de passagiers: om de bewustwording te vergroten en de effecten van de klimaatverandering te bewijzen. De passagier wordt een boodschapper.”

En er lopen nog acties in die aard, die we hier niet kunnen opsommen. Ongetwijfeld moeten er nog (veel) meer inspanningen geleverd worden, maar het is tenminste een begin. Ons doel is om een evenwicht te bewaren teneinde onze planeet te sparen. Aarzel zeker niet om je gedachten met ons te delen, want dit onderwerp gaat ons allemaal aan.