Op vakantie naar het buitenland? Dit is de raad van de regering!

Wie de komende dagen of weken op vakantie vertrekt, checkt best regelmatig de raad van de FOD Buitenlandse Zaken rond buitenlandse reizen, verklaarde woordvoerder Karl Lagatie op Radio 2 (VRT).

De FOD Buitenlandse Zaken heeft een systeem van stoplichten opgezet om duidelijk te communiceren over bestemmingen die toeristen toelaten. “Op die manier zie je in een oogopslag hoe de situatie op die bestemming is”, vertelt de woordvoerder. Een groen licht betekent dat reizen mogelijk is, een oranje licht dat reizen mogelijk is met een periode van quarantaine of andere maatregelen, en een rood licht geeft aan dat reizen momenteel niet mogelijk is. “De raad is natuurlijk niet bindend. Toeirsten kunnen zelf bepalen welk risico ze willen nemen. Niet-noodzakelijke reizen naar landen buiten de 32 Europese landen blijven nog verboden. Het is echter waarschijnlijk dat die situatie zal evolueren in de komende weken”, zegt Karl Lagatie.

Reizigers worden ook aangespoord om hun reis te registreren op Travallers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken hen gemakkelijker informeren en steun bieden indien dat nodig zou zijn. Karl Lagatie laat weten dat dat kanaal gebruikt zal worden als het virus opduikt.

Hij waarschuwt wel voor repatriëringen: “In eerste instantie is het aan de reizigers zelf om een oplossing te vinden. Enkel in heel uitzonderlijke gevallen, zoals tijdens afgelopen lente, komt Buitenlandse Zaken tussen. Een repatriëring is altijd de laatste oplossing.