Terug

Op zoek naar het Vlaanderen in Lille

Na enkele honderden trappen biedt de top van het belfort een prachtig panorama over de vele antieke gebouwen uit de 17de tot de 20ste eeuw in de stad. Net als alle andere Vlaamse belforten behoort de stadstoren van Lille tot UNESCO-werelderfgoed.

Belfort van Rijsel © Vimont Belfort van Rijsel

De stadstoren paalt aan het stadhuis. “Het stadhuis werd hier, net buiten het oude centrum, gebouwd om de armste arbeiderswijk een nieuwe impuls te geven”, vertelt de torenwachter. “Eigenlijk is de stadstoren een bouwwerk uit het begin van de twintigste eeuw, maar ook in traditionele stijl van Vlaamse renaissance. Et voilà, de eerste wolkenkrabber van het noorden in 1932 stond er.”

 

Vlaamse leeuwen

In het historische hospitaal in de kronkelende straten van Vieux-Lille komt het Vlaamse erfgoed nog meer tot uiting. Gravin Jeanne de Flandre stichtte in 1237 het Musée de l’Hospice Comtesse in de Beursstraat. Het museum toont een boeiende collectie meubelen, wandtapijten en houtsnijwerk, kenmerkend voor een Vlaams religieus huis uit de zeventiende eeuw. In het Oude Rijsel wandel je over de kinderkoppen, langs de stenen voordeurtrappen en Vlaamse leeuwen in de geveldecoratie. Het kan niet Vlaamser denken we, totdat we in een van de volkse cafeetjes het menu bekijken: mosselen-friet, konijn met pruimen, waterzoï en le potjevleesch en stoofvlees op grootmoeders wijze. Je proeft de unieke sfeer van een estaminet in ‘Les Vieux de la Vieille’ in de rue des Vieux Murs en ‘Les Compagnons de la Grappe’ in rue Lepelletier.

Oude centrum van Rijsel

 

Rihourplein © AS FLAMENT

Lees de volledige reportage