Terug

Opladen in Kortrijk: koffie in de zon

We beginnen in Kortrijk, de Leie stroomt dwars door het centrum van de historische stad. Bij aankomst is het er nog rustig.

Kortrijk Broeltorens  Kortrijk Broeltorens

We maken van de gelegenheid gebruik om een koffie te halen bij Kaffee Renée en een klein rondje door de stad te maken. We houden kort halt bij de Belfort-toren en profiteren van het heerlijke zonnetje dat ons gegund is. Wie goed kijkt, ziet Kalle en Manten, twee Kortrijkse volksfiguren die bekendstaan als onafscheidelijk koppel en symbool staan voor eeuwige trouw. Zij slaan bovenin de toren het uur.

 

De hoogste tijd om op onze fietsen te stappen en te vertrekken. Tijdens deze fietstocht is het van groot belang de knooppunten te volgen, iets wat door wegwerkzaamheden een aardige uitdaging blijkt. Eenmaal we het juiste fietspad gevonden hebben, laten we Kortrijk achter ons. Het landschap verandert dan ook snel. Voor je het weet, word je overweldigd door de indrukwekkende weidsheid en de deinende boerenvelden die net omgeploegd zijn. Je voelt je even alleen op de wereld. Af en toe passeert een auto, maar het gevoel van vrijheid overheerst. Het perfecte moment om ook even te checken hoe snel de fietsen kunnen. Hoewel je met een vliegende vaart door het heuvelachtige landschap kunt gaan, besluiten we rustig op eigen kracht te fietsen. Om zo alle prachtige uitzichten om ons heen niet te missen.

Kanaal Kortrijk-Bossuit

 

We zetten koers richting Bellegem, via Rollegem. De omstandigheden zijn ideaal; de zon laat de schoonheid van de landschappen nog beter tot zijn recht komen en zorgt ervoor dat de koude wind geen belemmering vormt. We stoppen bovenaan een heuvel net voorbij het dorpje Aalbeke om even op adem te komen. Hier vind je het imposante monument ‘De Sjouwer’. De betonnen toren van 35 meter hoog werd opgericht ter ere van West-Vlaamse gast- en seizoensarbeiders die naar Frankrijk gingen om zwaar seizoenswerk te verrichten in de jaren 30 en 60 van de vorige eeuw. Daarnaast is het een schitterend uitkijkpunt.

Landschap Anzegem

Lees de volledige reportage