Plage Grande Anse des Salines, Bounty stranden

Paradijselijke stranden, een azuurblauwe zee, waaiende palmen, alle clichés kloppen.

Anse d'Arlet
Anse d’Arlet Vacancesweb.be

Martinique is een echte postkaartbestemming. Leuk is dat je eigenlijk nooit verder dan 12km verwijderd bent van de kust op dit eiland dat slechts 25 op 60km groot is. Aan de oostkant beukt de Atlantische Oceaan tegen een ruige, rotsige kunst aan met steile kliffen. De meest idyllische stranden liggen dan weer aan de Caraïbische Zee en zorgen met heerlijke temperaturen het hele jaar rond voor een tropisch gevoel. Stranden zoals Plage Grande Anse des Salines of Le Diamant lijken weggelopen uit een Bounty reclame. En in het noorden aan La Grande Rivière kan je dolfijnen en walvissen spotten.

De vulkaan beklimmen

Voor wie naast zonnen ook nog wat actie wil, biedt het noorden tal van mogelijkheden. Je kan er genieten van een weelderige natuur en er naar hartenlust hiken. En als het na al dat zonnen echt kriebelt, kan je de Mont Pelée, die hoog boven het regenwoud uitsteekt, beklimmen. Het uitzicht is er fenomenaal. Mont Pelée is een actieve vulkaan en met zijn 1397m meteen het hoogste punt van het eiland, een soort baken die overal te zien is. De laatste uitbarsting dateert al van 1932, de ergste was in 1902. En al kookt hij vanbinnen, hij ligt erbij als een lamme goedzak die niks kwaads in petto heeft.

Mont Pélée
Mont Pélée Myriam Thys

Le jardin de Balata

Voor de echte strandfanaten is de Jardin de Balata, op een tiental kilometer van Fort de France, de ideale oplossing om toch wat meer te zien dan enkel de kust. Je krijgt er de hele natuur in een notendop gepresenteerd. Hier begrijp je ook waarom Martinique het bloemeneiland wordt genoemd. Rond een typisch Creools huis ligt een unieke tuin van Eden. Een hangbrug en een paar prachtige uitkijkpunten vormen samen met enkele zeldzame bloemen en planten de hoogtepunten. Je kan er zowat alle facetten van de weelderige flora bewonderen. Bovendien zit het er vol kolibries die aan recordsnelheden van bloem naar bloem vliegen. Een stukje paradijs. Net zoals de rest van het eiland.

Jardin de Balata tropische botanische tuin
Jardin de Balata tropische botanische tuin Myriam Thys

De nationale drank

Rum is de nationale drank bij uitstek. Elk excuus wordt aangegrepen om een ti-punch achterover te slaan. Het is volgens de echte Martinikanen goed tegen zowat alles, eerst een vooral tegen de dorst, maar ook reuma, tandpijn zelfs haaruitval kan je ermee bestrijden. En waar wij van rum toch eerder hoofdpijn krijgen, is het volgens hen net het beste tegengif. Rum drinken is een levensstijl op dit warme eiland. Dus een rumstokerij als ‘Clement’ bezoeken, is een absolute must. De rum van Martinique is de enige ter wereld die een AOC label heeft en dat proef je.

Markt
Markt Myriam Thys

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆  

Lees de volledige reportage