Polemiek in Frankrijk: Mag je topless zonnen op het strand?

Op een strand van Sainte-Marie-la-Mer, in les Pyrénées Orientales, werden vrouwen die topless aan het zonnen waren door de gendarmerie op de vingers getikt. Hiermee wordt de polemiek over de gepaste strandkledij weer geopend!

Op France 3 Occitanie getuigde Marie, die de scène samen met haar man zag gebeuren: “We zagen twee gendarmes, een man en een vrouw, het strand opkomen en enkele meters van ons halthouden bij een dame van een jaar of 60. […] we merkten dat deze dame wat over haar toeren was na hun vertrek, wat verstoord, terwijl ze paniekerig op zoek was naar het bovenstuk van haar bikini.Marie verklaart dat de twee gendarmes ook nog twee andere dames, die eveneens topless aan het baden waren, aanspraken.

Waarom?

Het gemeentebestuur liet weten dat een gezin, dat zich zorgen maakten over hun kinderen, de noodoproep lanceerde.

Is dit toegelaten?

Ja. De evolutie van de zeden vandaag laat topless baden toe op de meeste stranden. Enkele plages, waaronder « Paris-Plages », reglementeren de badkledij wel en verbieden « topless » zonnen via een gemeentereglement. De boete bedraagt daar 38 euro. In Sainte-Marie-la-Mer daarentegen heerst er geen verbod op monokini.

Officiële excuses

De gendarmerie was snel op de hoogte van deze buzz rond deze actie en benadrukt dat het om “een bemiddeling ging die een beetje onhandig uitdraaide”.