Ras Al Khaimah, een geschiedenis van piraten en parelvissers

Door zijn ligging op een tiental kilometer van de hotels en voornaamste stranden is de hoofdstad niet de belangrijkste trekpleister van Ras Al Khaimah.

Ingang van het Nationaal Historisch Museum van Ras Al Khaimah © DDLH Ingang van het Nationaal Historisch Museum van Ras Al Khaimah

In het oude paleis van de koninklijke familie van dit emiraat vind je een interessant historisch museum. Het museum vertelt meer over de belangrijke momenten, verspreid over een periode van 3 millennia, van deze stad met haar strategische ligging op de Zijderoute en de zee-engte van Ormuz, waar heel wat handelsboten toekwamen.

 

© DDLH

 

Piraten en smokkelarij

Eeuwenlang woonden heel wat piraten in de regio om de rijk geladen boten die op weg waren van het Oosten naar het Westen te plunderen en een lucratieve smokkelarij op te starten. Daaruit is een akkoord gevloeid met de Engelsen tijdens hun protectoraat. Dat zorgde dan weer voor de massale ontwikkeling van de oestervisserij die doorging tot in de jaren 1950 en de eerste ontdekkingen van het zwarte goud in de regio. Vandaag is de strategie niet meer om volledig te steunen op olie en gas. Daarom investeren de Verenigde Arabische Emiraten meer in ontwikkelingen op vlak van toerisme.

De boten van de parelvissers worden bewaard op het binnenplein van het museum

 

Parels, de belangrijkste bron van inkomsten in het emiraat tot 1950 © DDLH