Roaming: goed nieuws in Europa!

Op dit moment betalen Europeanen geen roamingkosten wanneer ze reizen binnen de EU. Het initiële Europese akkoord zou in juni 2022 stoppen. Zal de factuur voor reizigers dan stijgen? Neen!

Darshan Gajara

De Europese raad heeft aangekondigd dat het een akkoord gesloten heeft om de overeenkomst rond het niet aanrekenen van de roamingkost voor mobiele communicatie in de EU met tien jaar te verlengen, tot in 2032.

“Het vernieuwen van de regels zal ervoor zorgen dat mensen kunnen bellen, sms’en en mobiel internetten terwijl ze in andere EU-landen dan hun eigen land reizen, zonder te moeten vrezen voor een onaangename verrassing wanneer ze de factuur van hun operator krijgen,” aldus de Europese Raad.

Een enorm succes!

Volgens de Commissie was het gebruik van mobiele data in de zomer van 2019 zo’n 17 keer hoger dan in de zomer van 2016, voordat de kosten werden geschrapt. De regelgeving is van toepassing voor alle 27 lidstaten van de EU, en ook voor IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, maar niet voor het VK, dat op 1 januari definitief stopte met de toepassing van de EU-regels.

Hoe zit het met de snelheid?

Het compromis voorziet dat consumenten in het buitenland van dezelfde diensten gebruik kunnen maken als in hun eigen land (toegang tot 5G bijvoorbeeld), maar dat exploitanten hen “snel” op de hoogte moeten brengen wanneer “specifieke factoren” (tragere snelheden) de kwaliteit van de dienstverlening aantasten.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆