Terug

Ontdek Rochester, het dorp van Charles Dickens en Canterbury Tales

Net na Dover rijden we het dorp Rochester binnen, waar onze gids in 19de-eeuwse klederdracht ons opwacht, als een figuur uit een van Dickens romans.

Een van zijn minder bekende verhalen gaat over het Six Poor Travellers House in de High Street van Rochester. Dickens werd geboren in Portsmouth, woonde vijf jaar in Londen en verhuisde dan naar Chatham, bij Rochester. Later zou het gezin opnieuw verhuizen, maar Dickens zou terugkomen naar Kent. Hij kocht in 1856 Gad’s Hill Place in Higham bij Rochester woonde daar tot aan zijn dood in 1870.

 

Eastgate House, Jasper’s Gatehouse en Mr Topes’ House

Onze gids vertelt kleurrijk over alle verhalen van het Six Poor Travellers House, maar ook het Eastgate House, Jasper’s Gatehouse en Mr Topes’ House in Rochester. The Guildhall was in Dickens’ tijd een gerechtsgebouw, maar vandaag een museum -met een bijzondere postbus waar nog een signatuur van Victoria opstaat. Hij schreef over de Guildhalle in Great Expectations, dat later verfilmd werd met Helena Bonham Carter en Ralph Fiennes.
In het Restoration House vond Dickens de inspiratie voor Miss Havisham’s huis. Rochester en haar vele kanunnikwoningen, het kasteel en de kathedraal kwamen allemaal aan bod in zijn romans. Dickens liet in het dorp met 58 geïmporteerde kratten een Zwitserse chalet nabouwen, waarvan hij de eerste verdieping als schrijfkamer gebruikte. Deze staat vandaag niet meer naast Gad’s Hill Place, maar bij Easgate House.

Eastgate House, Charles Dickens huis in Rochester

 

Canterbury Tales

Canterbury staat centraal in het 14de eeuwse werk van Geoffrey Chaucer, de Canterbury Tales. De openingszin luidt: ‘And especially from every shires ende/of Engelond to Canterbury they wende’. Vanuit heel Engeland kwamen mensen Canterbury bezoeken omdat op 20 december 1170 de ridders van koning Hendrik II hier aartsbisschop Thomas Becket vermoordden. De koning had het ‘niet zo bedoeld’, zei hij nadien. Als straf onderging hij een geseling door monniken. Thomas Becket werd heiligverklaard en de kathedraal groeide uit tot een eindhalte voor pelgrims.

Kathedraal van Canterbury

 

Op de exacte plek waar Becket vermoord werd, staat een klein altaar, een verwijzing naar het zwaard dat gebruikt werd en de letters ‘THOMAS’ in een vloersteen gekerfd. Deze kathedraal was jarenlang de thuis voor de aartsbisschoppen van de Anglicaanse kerk. Neem een kijkje in de cryptes, loop even langs de graftombe van de Zwarte Prins en geniet van het lichtspel in de loodramen.

Een van de ramen beeld het mirakel van een man uit die het zicht verloor en gecastreerd werd. Na vele gebedjes tot Saint-Thomas, kreeg hij op wonderbaarlijke wijze het zicht terug. Tot en met Hendrik VIII brandde er eeuwig een kaars op het graf van Saint-Thomas totdat de verering abrupt stopte door de graftombe te laten vernielen, de resten te verwijderen en de kathedraal leeg te roven.

De vieringtoren op de kathedraal is 72 m hoog

"