Terug

Route Napoléon: 5 niet te missen plekken!

Vierennegentig kilometer is de afstand die de startplaats van de veldtocht uit 1815 scheidt van het uiteindelijke slagveld bij Waterloo. Naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van de dood van de Franse keizer, neemt Wallonie Belgique Tourisme bezoekers mee op de 'Route Napoléon' in de voetsporen van de troepen van de keizer, van Beaumont naar de beroemde Leeuw van Waterloo.

© Bruno D'AlimonteDownload de kaart van de Route Napoléon

 

1. Het Ligny 1815 Museum

In een voormalige boerderij die op de avond van de slag als ziekenzaal geïmproviseerd werd, huisvest het Ligny 1815 Museum vanaf 5 mei 2021 een hemd van keizer Napoleon I, dat op de avond van 18 juni 1815 door de Pruisen in een van zijn koets gevonden werd.

In juni worden 3 herdenkingswandelroutes met animaties en re-enactments georganiseerd. Tijdens de dag behoort een picknick tot de mogelijkheden.

Van augustus tot september worden er "ambachtelijke en gastronomische" re-enactments voorgesteld.

Tijdens de Open Monumentendagen op 11 en 12 september, met als thema 'Vrouwen en Erfgoed', wordt een kamp met verschillende tijdperken gereconstrueerd om bezoekers terug te katapulteren naar een andere tijd. 

Meer weten

 

2. Ferme du Caillou

Op de route die naar Waterloo leidt, was de Ferme du Caillou in Vieux-Genappe het laatste hoofdkwartier van Napoleon. Omgebouwd tot museum dat toegankelijk is voor mensen met een beperkte mobiliteit, doven en slechtzienden, dompelt het bezoekers onder in de sfeer van de laatste nacht voor de finale veldslag, dankzij objecten die in scène gezet zijn en getuigenissen van burgers en militairen.

Gedurende de hele zomer voorziet de Ferme du Caillou evenementen van allerlei aard en voor alle leeftijden, om spektakel te bieden voor het publiek. Op de affiche:

Voor de jongsten, van 3 tot 7 jaar, wordt het het muzikale sprookje “Tapapeur?!” gebracht door de Compagnie du Simorgh, op 4 juli.

– Van 5 tot 9 juli wordt een stage georganiseerd die de titel “Een duik in het universum van Napoleon” draagt, voor een volledige onderdompeling op basis van bezoeken, vertelsels, kunst en geschiedenis. 

– Heb je er altijd al van gedroomd om een selfie te nemen met de Keizer? Grijp je kans tijdens het weekend van 14-15 augustus. “Napoleon en het protocol” biedt animaties, demonstraties en muziek uit die tijd! 

– Vertellingen, theater en muziek, alles is op de afspraak voor het “Jean de Fer” spektakel, gecreëerd door Chispa, op 29 augustus!

Meer weten

© TLM Photography.be

 

3. Het Mémorial 1815

De Route Napoléon leidt vervolgens naar het Mémorial 1815, dat in het hart van het slagveld ligt, en het Panorama (een origineel doek van 110 meter uit 1912, dat beschouwd wordt als de voorloper van driedimensionale cinema) aan de voet van de heuvel van de Leeuw van Waterloo.

Van 5 mei tot 17 oktober is in het Mémorial een onuitgegeven tentoonstelling te zien ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de dood van de Franse keizer. Onder de naam "Napoleon. Van Waterloo tot Sint Helena, de geboorte van de legende," toont een honderdtal originele voorwerpen, waarvan sommige afkomstig zijn uit de laatste woonplaats van de keizer op het Britse eiland Sint Helena. Kinderen kunnen genieten van een bezoek op maat.

Ter nagedachtenis aan de beroemde veldslag vindt op 18 juni, na precies 200 jaar, een herdenking van de Slag bij Waterloo plaats, gevolgd door een re-enactment in het weekend van 19-20 juni.

Ter herinnering van de geboorte van Napoleon I wordt in het weekend van 14-15 augustus een jubileumherdenking gehouden. Een grote herdenking waaraan ook de cavalerie zal deelnemen, ter nagedachtenis van de keizer.

Tijdens de zomer, en tot in december, vinden verschillende conferenties en rondetafelgesprekken plaats over verschillende thema's: "Napoleon gezien door de laatste getuigen", "St. Helena vandaag", "Waterloo: de geboorte van Europa?" of "De vrouwen van de Bonaparte clan en hun verhouding tot de macht".

Meer weten

© J.P. Rémy

 

4. Boerderij van Mont-Saint-Jean

De Ferme de Mont-Saint-Jean boerderij, die tijdens de slag als veldhospitaal ingericht werd, biedt vandaag plaats aan een klein herdenkingsmuseum. Proefateliers worden er gegeven, meerbepaald rond brouwen, waarbij ook het ‘Waterloo’ bier geserveerd wordt. 

Meer weten

 

5. Het Wellington Museum

Het Wellington Museum, dat onderdak biedt aan een unieke collectie van de troepen van de Slag bij Waterloo, was het hoofdkwartier van de hertog van Wellington. Van 8 mei tot 5 september is in het museum een nieuwe tentoonstelling te zien, "Het Keizerrijk in Playmobil®". De Playmobil® figuurtjes krijgen de moeilijke taak om het slagveld te reconstrueren, wat de jongsten zal fascineren en de oudsten zal amuseren.

Voor de Open Monumentendagen, van 11 tot 12 september, is het thema "Vrouwen en Erfgoed" te ontdekken, met 19de-eeuwse vrouwen, hun verschillen en hun rol.

Meer weten

© Bruno D'Alimonte