Terug

Meylandt-Obbeek: rusten op mijnsites en in natuurparken

We fietsen verder richting Heusden-Zolder en stoppen voor een rust- en uitzichtpunt in het natuurgebied van Meylandt-Obbeek.

Be-mine Beringen Be-mine Beringen

We hebben intussen bijna 40 km in de kuiten. Kort na elkaar passeren we nog twee mooie mijnsites: De Schacht in Heusden-Zolder en Houthalen in Houthalen-Helchteren. Die eerste is trouwens de laatste mijn in de Benelux die de deuren sloot in 1992. Maar de gebouwen kregen inmiddels een andere functie. In Houthalen werd een museum gestart, waar je voornamelijk het werkmateriaal uit de mijnperiode kan bezichtigen: Greenville.

 

Verder gaat het naar de Uitkijktoren De Wijers in Zonhoven aan kilometer 61. De toren is zo’n 15 meter hoog en je kijkt neer op een prachtig natuurgebied. Je kan hier ook wandelen als je wat meer tijd hebt. Maar wij nemen voornamelijk een kijkje van bovenaf. Het is een uitgestrekt domein met 1001 vijvers. Reken daarbij de schemering van de ondergaande zon en het is een beeld dat voor altijd bij je blijft.

 

Formule 1 en een abdijsite voor de liefhebbers

Vlakbij fietsen we langs het circuit van Zolder, bekend van de vroeger Formule 1 wedstrijden. Momenteel kan je hier ’s avonds recreatief fietsen, maar vergis je niet, hier vinden nog steeds harde racecompetities plaats. Denk maar aan de 24 uur van Zolder en Historic Grand Prix. Liefhebbers kunnen hier uren spenderen.
Wat verder zien we de abdijsite van Herkenrode. De site bestaat zo’n 800 jaar en werd gesticht als Cisterciënzerinnen abdij. Begin 21ste eeuw werd het complex gerenoveerd. Het koetshuis is nu een belevingscentrum dat je samen met de tuinen kan bezoeken. In het klooster wonen er trouwens nog echte Cisterciënzerinnen. We eindigen onze dag, met bijna 75 km achter ons, met welverdiende rust in een zacht bed.

Be-mine Beringen