Terug

Rwanda: zijn er teveel gorilla’s?

27/12/2021

Rwanda deelt met Oeganda en de Democratische Republiek Congo (DRC) het beroemde Virungamassief. Gelegen in de dichtbevolkte regio van de Grote Meren is deze keten van acht majestueuze vulkanen, samen met het Oegandese woud van Bwindi, het enige habitat ter wereld van berggorilla’s, waarvan de populatie stijgt.

Christina Gillette

“Bij de telling in 2010 waren er 880 berggorilla’s. In 2015 bleek uit een andere telling dat het er in totaal 1.063 waren,” vertelde boswachter Felicien Ntezimana trots aan het Franse persbureau AFP. Sinds 2018 wordt deze primaat als ‘bedreigd‘ beschouwd en niet langer als ‘kritisch bedreigd’, net als de andere mensapen.

De berggorilla’s hebben een lange weg afgelegd. In de jaren ’80 zaten er in het Virunga-massief nog maar 250, na tientallen jaren van meedogenloze stroperij. Sindsdien is hun aantal verviervoudigd, vooral dankzij de verhoogde veiligheid en de betrokkenheid van de gemeenschap.

Deze spectaculaire groei blijft niet zonder gevolg…

Deze primaten zijn gewend aan mensen en wagen zich daarom in de huizen van hun buren. “We zien dat meer gorilla’s uit het park komen en erbuiten voedsel zoeken,” zegt Felix Ndagijimana, directeur van het Dian Fossey Gorilla Fonds. Hierdoor lopen de gorilla’s het risico menselijke ziektes op te lopen waarvoor ze kwetsbaar zijn.

Hun bevolkingsdichtheid vormt andere bedreigingen binnen het reservaat zelf. De interacties tussen apenfamilies zijn dramatisch toegenomen en kunnen tot vechtpartijen leiden, waarbij hun baby’s groot gevaar lopen.

Breid het park uit!

Rwanda heeft besloten het park in de komende vijf tot tien jaar met 23% uit te breiden. In een land waar het regime geprezen wordt om zijn ontwikkelingsprojecten maar ook bekritiseerd om zijn autoritarisme, zeggen gezagdragers dat de uitbreiding een “verantwoordelijkheid” is ten opzichte van de apen en een ” opportuniteit” voor de mensen.

De bevolking is echter bezorgd: “Waar ze ons naartoe willen verplaatsen, is de grond niet zo vruchtbaar. Het geld dat ze ons zullen geven moet dus genoeg zijn voor ons levensonderhoud,” zegt een boer.