Ryanair: stakingen tijdens de feestdagen?

Julie Docsterd,
27-11-2022
Het personeel van Ryanair in België dreigt met acties tijdens de feestdagen...

Het personeel van Ryanair in België, bestaande uit stewards, hostessen en piloten, dreigt met acties tijdens de eindejaarsfeesten als de Ierse lowcostmaatschappij “de wetten blijft negeren zonder dat iemand er iets aan doet”. De twee christelijke vakbonden ACV Puls en CNE hebben een open brief geschreven aan ministers van werk Pierre-Yves Dermagne en justitie Vincent Van Quickenborne.

Recent heeft Ryanair – zogenaamd tijdelijk – de Brusselse basis gesloten: aan de medewerkers werd voorgesteld om in Charleroi te werken. Maar die visie heeft Ryanair nu veranderd. Er werd besloten om de medewerkers in blokken van enkele dagen op andere Europese locaties te laten werken. Dat is volledig illegaal”, illustreert Hans Elsen, secretaris van ACV Puls.

De eindejaarsfeesten komen eraan en als er geen beweging komt bij Ryanair of de Belgische autoriteiten, is het risico groot dat het personeel zijn ongenoegen zal uiten via sociale acties”, waarschuwen de twee vakbonden, die in dat geval de sociale rust in het bedrijf niet kunnen garanderen. Elke actie zal echter wel een week op voorhand aangekondigd worden, verzekert Didier Lebbe.