Terug

Samarkand de Grote, waar twee werelden samenkomen

02/09/2021

De naam van deze stad doet menig reiziger dromen, en dat al eeuwenlang.

Foto: Samarkand, begraafplaats Shah-I-Zinda
Foto: Samarkand, begraafplaats Shah-I-Zinda Vacancesweb.be

We bevinden ons hier niet zo ver van de oostgrens van het land, in de buurt van een ander “stan”-land: Tadjikistan. De vele historische monumenten hebben ervoor gezorgd dat Samarkand in 2001 uitgeroepen werd tot kruispunt van culturen en werelderfgoed.

Universeel gekend

Samarkand betekent “stad der ontmoetingen”. Ontmoetingen tussen de Turkse en Perzische wereld, soms met geweld, soms vreedzaam. De drie madrassa’s (islamitische universiteiten) bedekt met mozaïeken uit Registan zijn overal ter wereld gekend en kunnen, afhankelijk van hun bouwjaar, sinds de 15de, 16de en 17de eeuw rekenen op de bewondering van reizigers.

Registan in Samarkand
Registan in Samarkand Vacancesweb.be

Sterrenobservatorium

Het sterrenobservatorium met zijn prachtige blauwe koepels en enorme, versierde gevels was een prachtige stop op de Zijderoute. Het bewijst dat de stad een belangrijk artistiek en wetenschappelijk centrum was. Zoals zo vaak in Oezbekistan heb ik de indruk dat ik bijna in China ben… maar ik hoor muziek die Indisch klinkt en zie Russische teksten op de borden naast de mozaïeken die zo uit de Koran lijken te komen. Ik hou halt in een oude karavanserai en luister naar het universele geroep van marktkramers, terwijl ik van de geuren en de muziek geniet. Dit is een van de enige landen die mij zo snel zo veel heeft gepassioneerd.

Sterrenobservatorium van Samarkand
Sterrenobservatorium van Samarkand Vacancesweb.be

Lees de volledige reportage