Terug

Šibenik, de stad van de forten

De Kroatische steden aan de Adriatische kust behoren tot de mooiste van Europa. Je vindt nergens zoveel Unesco Werelderfgoed sites als hier.

Šibenik

Dat Šibenik in de 14de eeuw omwald werd en door 4 forten beschermd, was geen maat voor niks. De stad is altijd het doelwit geweest van vijandelijke invasies, maar de muur heeft vooral zijn diensten bewezen tijdens de Turkse aanvallen in de 17de eeuw. Het eerste wat we doen is dan ook de forten bezoeken, een van de highlights van deze stad. Maar ook als je van kerken houdt is Šibenik een aanrader, wij tellen er zomaar even 24. De grootste en een absolute ‘must see’ is de St. Jacobskathedraal (15de eeuw), op het mooiste renaissanceplein van heel Dalmatië, Trg Republike. 100 Jaar hebben ze erover gedaan om deze reus te bouwen.

Stevig prijskaartje

Juraj Dalmatinac, die het grootste deel van de St Jacobskathedraal ontwierp, gaf hem een totaal eigen stijl door 72 bijzonder realistische beeldjes van gewone mensen op de gevel aan te brengen. Het was een prachtig staaltje van Dalmatische laat Gotische architectuur. Maar na zijn dood heeft zijn leerling Nikola Firentinac de kerk verder afgewerkt in Renaissance stijl. Het resultaat is uniek, het werd dan ook niet voor niks Unesco werelderfgoed in 2000. Er hing een stevig prijskaartje aan vast. De kostprijs van dit immense bouwwerk was even hoog als de prijs die de Venetianen in 1409 betaalden voor heel Dalmatië.

Sibeniik de Sint Jacobskathedraal

Pure magie

Šibenik is een erg charmante stad met tal van historische monumenten en architecturale pareltjes, gezellige pleinen en smalle straatjes. Een sfeervolle stad waar we geregeld onderuit zakken op een van de vele gezellige terrasjes, zoals dat van de hippe wijnbar Vino & Ino, om de lokale wijnen onder de loupe te nemen. Ook gastronomisch weet de stad ons te bekoren. De mooiste plek om iets achter de kiezen te steken is op ons favoriete plein Trg Republike. Wanneer de dagjesmensen verdwenen zijn en de kathedraal subtiel verlicht afsteekt tegen een donkerblauwe Delvaux hemel, lijkt het alsof we naar een schilderij kijken. Pure magie.

Déjeuner avec vue sur la cathédrale Saint Jacques

Lees de volledige reportage