Terug

Spaanse Rioja: Marqués de Riscal en Marqués de Murrieta

11/10/2021

De golvende staalplaten in rood, zilver en goud steken fel af tegen het idyllische dorpje Elciego, waarvan de oude kerktoren het contrast nog meer in de verf zet.

Marqués de Riscal Myriam Thys ©

Rood staat symbool voor de wijn, zilver voor de top van de fles en goud vertegenwoordigt het netje rond de flessen van dit wijnhuis. Marqués de Riscal hoort tot de top drie van de meest opvallende bodega’s van de hele streek. Frank O. Gehry, de architect van o.a. het Guggenheim Museum in Bilbao heeft ook hier weer een statement gemaakt. Er rolden 43 kamers, drie restaurants en een wellnesscentrum uit zijn tekenpen.

Marquès de Riscal, een referentie

In het interieur is de wijnbar het absolute klapstuk. In een bijna 7m hoge muur achter de bar liggen in kleine nisjes honderden flessen. Ook hier weer rode accenten die verwijzen naar hun wijn. Er wordt gefluisterd dat Gehry zich liet overhalen door een fles Gran Reserva van zijn geboortejaar 1929. Al 160 jaar is Marqués de Riscal een referentie op wijngebied. Ze hebben een unieke collectie met flessen van 1862 tot nu. De Reserva en Gran Reserva bevallen ons het meest door hun volle smaak en zachte tannines. Ook het eten is van hoog niveau. Maar kers op de taart is de vinotherapie in Caudalie, hun spa waar onze huid een upgrade krijgt met druiven en wijn. In het binnenzwembad en het Turks stoombad zweten we onze gastronomische uitspattingen van deze reis eraf.

Het klassevolle Marqués de Murrieta

Marqués de Murrieta, les caves
Marqués de Murrieta, de kelder Myriam Thys

Marqués de Murrieta leunt nog het meest aan bij een traditioneel wijnkasteel, maar met een heel hedendaags interieur. Er hangt een intieme, poëtische sfeer met een duidelijk vrouwelijke toets, want zowel de binnenhuisarchitecte als de wijnmaakster zijn dames. De Peruviaanse Markies Murrieta vestigde zich hier in 1852 en wordt aanzien als de pionier van de Riojawijnen. Hij was ook de eerste die ze begon te exporteren. Marqués de Murrieta is uitgegroeid tot een van de beroemdste wijnhuizen van de streek.

Marqués de Murrieta, les caves
Marqués de Murrieta, de kelder Myriam Thys

In een van de kelders, waar hun Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial 1986 ligt, hangt een groot retro uurwerk dat aangeeft dat tijd en geduld de beste wijnen oplevert. En gelijk hebben ze. Deze wijn werd in 1986 gemaakt en werd pas gebotteld in 2015, een rijpingsperiode van zomaar even 29 jaar. Mét het gewenste resultaat, want hij werd in 2020 tot beste witte wijn ter wereld uitgeroepen. Wij vonden het familiemuseum ook leuk, waar nog wijnattributen liggen uit de tijd van de markies. En de wijn? Die heeft net als het huis veel klasse én smaak.

Lees de volledige reportage