Terug

Spaanse traditie én avant-garde van de wijngaard tot het glas

Met ruim 900.000 hectare wijngaarden en een grote verscheidenheid aan druivensoorten behoort Spanje tot de grootste wijnproducenten ter wereld.

© Tourspain

Bekende namen zijn onder meer Ribera del Duero, Rioja, Penedès, Jerez… Het wijntoerisme ontwikkelde zich tot een breed gala van belevenissen: je kan wijnbouwers bezoeken, wijn proeven, de wijnroutes ontdekken, de oogstfeesten bijwonen, … In de streek van de Rioja bijvoorbeeld kan je ook meer speciale activiteiten meemaken zoals lessen in de productie van wijn, een vlucht over de wijngaarden, te paard of met de fiets of de 4x4 door de wijngaarden trekken.

Meer info

 

Wijnroutes

Een aanrader zijn de uitgestippelde wijnroutes, die elk een regio van zijn meest interessante zijde tonen. Je ontdekt er de traditie van de Spaanse wijnbouwers, die teruggaat tot honderden jaren geleden.
Interessante wijnroutes zijn bijvoorbeeld:
> ‘Penedès wijn en cava route’ in Catalonië: een tour met ham tapas en mogelijk ook themadiner > ‘Tenerife wijnroute’ op het Canarische eiland Tenerife: hier bezoek je de typische terraswijngaarden, met eventueel een proeverij van aardappels of een gastronomische workshop > ‘Las Rias Baixas route’ in Galicië: je ontdekt de Albariño wijnen in Sanxenxo, Cambados, …

Wijnroute Galicia

 

Avant-garde wijnhuizen

Naast de traditionele wijnbouwers blinkt Spanje uit in een hele reeks avant-garde wijnhuizen. Het zijn pareltjes van moderne architectuur, ontworpen door top architecten. Bij Marqués de Riscal in de regio Alava bijvoorbeeld ontwierp Frank O. Gehry de ‘City of Wine’: een titanium exterieur rijst op vanuit de aarde als een wijnrank. Het interieur omvat onder meer een museum, hotel en restaurant.

Een tiental kilometers verderop staan nog twee ‘nieuwe kathedralen van de wijn’: het Ysios wijngoed van de Spaanse architect Santiago Calatrava, en het Vina Real wijngoed van de Fransman Mazières. In Estella in Navarra vind je het Arinzano wijngoed van de Spaanse architect Moneo.

Een heel bijzonder moment om Spaanse wijn te ontdekken is tijdens de oogstfeesten, elk jaar in september en oktober. De wijnbouwers vieren feest: de oogst is binnen, de eerste druiven worden op traditionele wijze geperst en de eerste persing kan al geproefd worden. Een bekend voorbeeld zijn de Rioja Grape Harvest Festivals.

© Marques de Riscal