Terug

Spanje telt meer dan 120 Groene Wegen. Wat moet ik nu kiezen?

De Vías Verdes of groene wegen zijn oude, in onbruik geraakte spoorlijnen die zijn omgebouwd tot perfecte wandel- en fietspaden in de natuur. Het zijn gemakkelijk toegankelijke en comfortabele paden voor alle soorten reizigers, ongeacht hun leeftijd of lichamelijke conditie, omdat ze niet door motorvoertuigen worden gebruikt en omdat ze prachtige natuurlandschappen doorkruisen en ons dichter bij alle culturele rijkdommen brengen.

© FFE-Vías Verdes

Er zijn meer dan 120 Groene Wegen (Vias Verdes) in Spanje en in totaal is er meer dan 2.900 kilometer aan natuurpaden. Ze zijn over het hele land verspreid (behalve op de Canarische Eilanden) en er zijn er zowel in het binnenland als aan de kust. De routes zijn zeer gevarieerd en u vindt er landelijke paden, stedelijke wegen, routes van iets meer dan vijf kilometer en routes die de 100 kilometer overschrijden. 

 

Google Maps heeft het netwerk van de Groene Wegen van Spanje geïntegreert.

Dankzij de samenwerking tussen de Fundación de los Ferrocarriles Españoles (FFE –Spaanse Spoorwegstichting) en Google Maps kunnen nu de Groene Wegen op Google Maps worden bekeken.

Google Maps is vrijwel zeker één van de hulpmiddelen die we allemaal op zak hebben en die we heel vaak gebruiken, zowel bij onze dagelijkse zoektochten als wanneer we op reis gaan. Deze integratie heeft tot doel de cartografische informatie van de groene wegen ter beschikking te stellen van alle gebruikers en bezoekers en vormt een belangrijk instrument voor de promotie van deze routes. Op dit moment is het al mogelijk om op Google Maps, met behulp van zoom, een dunne groene lijn te visualiseren die de groene wegen als infrastructuur voorstelt.

Als we een zoekopdracht geven over hoe we er moeten geraken en we kiezen ervoor om ons per "fiets" te verplaatsen, biedt Google in de zoekmachine het resultaat " Via Verde van ..." zoals bijvoorbeeld: Vía Verde de los Molinos del Agua, Vía Verde de La Camocha, enz.

© FFE-Vías Verdes

 

De nieuwe gids voor de Groene Wegen is ter beschikking.

De officiële gids van de Vías Verdes of Groene Wegen, uitgegeven door Anaya Touring, biedt 35 boeiende routes langs de oude spoorlijnen van Zuid-, Midden- en Oost-Spanje. Ideaal voor wandel- en fietsliefhebbers die in een ongewone natuur willen stappen en ons spoorwegerfgoed willen ontdekken. Het zijn veilige, gemakkelijke en toegankelijke routes voor iedereen, ongeacht leeftijd of lichamelijke conditie, geschikt voor mensen met een handicap en zonder gemotoriseerd verkeer. Om de voorstelling van de gids te ontdekken bekijk hier de video.

 

Nieuwe uitgave van de brochure 'Natuurpaden en groene wegen in Spanje'.

Download de nieuwe brochure van Natuurpaden en Groene wegen in Spanje met bijgewerkte informatie. Deze nieuwe uitgave is een gezamenlijke uitgave van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening (MAPA) en de afdeling Groene Wegen van de Spaanse Spoorwegstichting (FFE). Dit waardevolle materiaal brengt de twee netwerken van niet-gemotoriseerde routes in heel Spanje samen. Deze brochure werd ook in het Engels gepubliceerd en u kunt hem op deze link downloaden.

 

La Via Verde de Val del Zafa, één van de 20 toeristische ontdekkingen van 'The Guardian'.

De prestigieuze Britse krant The Guardian heeft de Groene Weg van Val de Zafán, gelegen halverwege tussen Aragon en Catalonië, uitgeroepen tot één van de 20 meest spectaculaire toeristische ontdekkingen om per fiets te bereizen in ons land.

Meer info

© FFE-Vías Verdes

 

De verbinding tussen het Baskenland-Navarre nl. de Via Verde Bidasoa en Plazaola is voltooid.

Dankzij het Ederbidea-project is de verbinding tussen de Groene Wegen Bidasoa en Plazaola nu een feit. Deze unie maakt de consolidatie van de grote Eurovelo 1-fietsroute in Navarra mogelijk, en daarmee de beslissende intrede in Spanje van één van de grote toeristische fietsroutes van Europa.

Meer info

© Basquetour

 

Mooie fietsroute doorheen de Llanada Alavesa en de Vía Verde del Ferrocarril Vasco Navarro (Groene Route van de spoorlijn Baskenland-Navarra)

Dit voorstel, vol charmes en trekpleisters, voegt meer dan 100 km toe aan de Via Verde del Ferrocaril Vasco Navarro. Deze route loopt van Bergara naar Estella-Lizarra, door de groene hoofdstad van Vitoria-Gasteiz. Noteer het op uw verlanglijstje voor fietstoerisme in Baskenland.

Meer info

 

Valencia zal gastheer zijn van de 10e editie van de European Greenways Awards 2021.

De Generalitat Valenciana, via de Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, de Spaanse Spoorwegstichting en de European Greenways Association zullen een overeenkomst ondertekenen voor de viering van de tiende editie van de European Greenways Awards 2021, die in september in Valencia zullen worden gehouden. Daarnaast zal een internationale conferentie en een technisch bezoek plaatsvinden.

Meer info

© FFE-Vías Verdes

 

Nieuwe video over de Groene Wegen van Navarra en meer inhoud op de website viasverdes.com

In het kader van de bestaande samenwerking tussen de regering van Navarra en de afdeling Groene Wegen van de Spaanse Spoorwegstichting (FFE) zijn deze twee activiteiten uitgevoerd om de groene wegen van deze Autonome Gemeenschap te promoten.

Enerzijds werd de inhoud van het traject dat door Navarra loopt op de Vía Verde del Ferrocarril Vasco Navarro (Estella-Lizarra - Vitoria-Gasteiz- Puerto de Arlabán) uitgebreid in de rubriek "Reisgidsen" van www.viasverdes.com zowel in het Spaans als in het Engels, terwijl de gepubliceerde inhoud werd geheroriënteerd om de Km.0 in het imposante station Estella-Lizarra vast te stellen. Als voorsmaakje bekijk hier de video in het Engelstalig.

Wenst u meer te weten over de Vías Verdes, bezoek dan volgende websites: 

www.spain.info/en/discover-spain/greenways-spain-rail-trails-through-nature/

www.viasverdes.com/