Terug

Stadsstrand en ijsbaan

Tegenwoordig is Lodz een creatieve stad. Een stad van festivals. Een plek die kunst ademt.

Piotrkowska Street Piotrkowska Street

Centraal en op de kruising van twee hoofdwegen. Dus waar je ook rijdt over Poolse wegen, vroeg of laat kom je de kunststad tegen. En kom je terecht in de Piotrkowska straat. Het is de langste promenade in Polen. Het symbool van de stad is vier kilometer lang en is een aaneenschakeling van restaurants, pubs, cafés en muziekclubs. Ze worden afgewisseld met weelderige paleizen, opvallend versierde huurkazernes, voormalige fabrieken, kerken en monumenten.

 

Festivals

De Piotrkowska promenade is, met festivals zoals Light Move en het Street art en Magie-festival, het hele jaar door het bruisende hart van Lodz. Op wandelafstand is een van de grootste winkel- en amusementscomplexen van Polen: Manufaktura te vinden op het terrein van de voormalige Izrael Poznański-fabriek. De postindustriële ruimte herbergt meer dan 300 winkels, restaurants, drie musea, een bowlingbaan, een klimmuur, een 3D-bioscoop en een hotel. Het kloppende hart van Manufaktura is de markt. In de zomer een stadsstrand, in de winter een ijsbaan.

Manufaktura

 

Textielpaleis

Het Museum van Lodz is een van de interessante hoogtepunten in de stad. De locatie: de voormalige residentie van Izrael Poznański, het eclectische paleis van één van de rijkste fabriekseigenaars uit de 19e-eeuw. Het gebouw wordt ook wel het ‘Poolse Louvre’ genoemd. Hier herleeft de industriële geschiedenis van de stad en vind je de meest adembenemende interieurs van het paleis.

Poznanski's Palace

 

Cultuur is in Lodz verweven met de voormalige textielindustrie. In het grootste historische fabriekscomplex van de stad is dat niet anders. Księży Młyn, ofwel de ‘pastoorsmolen’, was eigendom van Karol Scheibler, de rijkste industrieel van Lodz. In de 19e eeuw was dit een stad in een stad. Met fabrieksgebouwen waaronder onder andere een enorme katoenspinnerij, pakhuizen, arbeidswoningen, een school en een brandweerkazerne. Księży Młyn is tegenwoordig een magneet voor toeristen, fotografen en kunstenaars. De gebouwen leiden een tweede leven als locatie voor culturele evenementen, festivals en modeshows.

Księży Młyn

Lees de volledige reportage

Geniet ervan

Oybin

Villa Eulenglück (OYN100)

vanaf €1043 €905 / week

Weissenberg

Wurschen

vanaf €650 €465 / week

Bad Muskau

Zerna

vanaf €464 €422 / week