Terug

Tel de waterplassen

02/09/2021

Het Wielkopolska-fietsroute-systeem heeft op dit moment zeven lange afstand trajecten in de aanbieding. Eén van de mooiste en meest inspirerende is ongetwijfeld de Honderd Meren Route.

J. Rybicki

Het Wielkopolska-fietsroute-systeem heeft op dit moment zeven lange afstand trajecten in de aanbieding. Eén van de mooiste en meest inspirerende is ongetwijfeld de Honderd Meren Route. De 111 km lang tocht loodst je door ‘het land van de 100 meren’, zoals het noordwestelijke deel van Groot-Polen ook wordt omschreven. In realiteit zijn het geen 100 meren. Het zijn er meer. Sommigen liggen verspreid in de dichte bossen. Anderen zijn groot genoeg om op te zeilen of te windsurfen.

Het traject met de zwarte markeringen dat vertrekt in Poznan voert je door een landschap met heuvels, brede valleien en bossen. Het fietstraject loopt in het westen langs de middeleeuwse stad Szamotuły met het oude kasteel en de beroemde Halszka-toren. In deze toren werd gravin Halszka door haar wrede echtgenoot opgesloten. De route gaat ook langs het Sieraków Landschapspark. Het park werd opgericht om het eeuwenoude merengebied te beschermen zodat natuurliefhebbers vandaag kunnen genieten van de meren, rivierdalen, bossen en duinen. De ideale plek om de fiets even om te ruilen voor een kajak. Even verder, in het stadscentrum van Międzychód, vind je een artesische diepwaterbron. Vergeet zeker geen slokje te nemen. Het water heeft, volgens de lokale bevolking, geneeskrachtig eigenschappen. De rivierhaven van Międzychód is de ideale plek om in te schepen voor een cruise op de Warta-rivier.

Muzeum Zamek Opalińskich w Sierakowie
Muzeum Zamek Opalińskich w Sierakowie Tomasz Frąk

Lees de volledige reportage