Thailand: Maya Bay dat beschadigd werd door de film The Beach, zal hersteld moeten worden!

Julie Docsterd,
20-09-2022
Het Thaise Hooggerechtshof heeft de rehabilitatie bevolen van Maya Bay Beach, dat vereeuwigd werd in de film "The Beach" met Leonardo Di Caprio, door ... het nationale orgaan dat verantwoordelijk is voor bossen. Dit is het einde van een gerechtelijke saga die meer dan 20 jaar duurde!
Humphrey Muleba

De autoriteiten in de zuidelijke provincie Krabi, waar de speelfilm deels werd opgenomen, eisten 100 miljoen baht (ongeveer drie miljoen euro) voor aanpassingen aan het beschermde natuurgebied. Hun klacht, die in 1999 werd ingediend, beschuldigde Thaise overheidsinstanties en 20th Century Fox van het vernietigen van bestaande flora door het planten van verschillende kokospalmen, die de plaats meer “tropisch” voor de camera’s moesten maken. Het Amerikaanse productiebedrijf zei dat zij het strand in zijn oorspronkelijke staat had achtergelaten en het zelfs van enkele tonnen afval had verlost.

Na een lange juridische soap, geleid door milieuactivisten, bevestigde het Hooggerechtshof van Thailand een beslissing van een burgerlijke rechtbank die het nationale bosbouworgaan verantwoordelijk maakte voor het herstel van de site. Dit heeft nu 30 dagen de tijd om een herstelplan op te stellen.

Miltiadis Fragkidis

Een hyper toeristisch eiland!

De film Danny Boyle uit 2000 is een bewerking van de roman van Alex Garland en zorgde voor een explosie van het toeristisme in Maya Bay, op het eiland Koh Phi Phi Ley in de buurt van Phuket. Tot 6.000 mensen per dag kuierden er plots over het smalle 250 meter lange strand.

Deze populariteit zorgde voor een ecologische ramp, met ernstige erosie en beschadigde koralen, wat leidde tot de sluiting van de site voor bezoekers in 2018.  Het strand heropende in januari 2022 met een beperkte toegankelijkheid.