Terug

Toerisme in Europa: de balans van het seizoen. Een ramp of niet?

Bezoekers uit Azië en van over de Atlantische Oceaan gaven nog verstek, maar het toerisme in Europa herstelde zich deze zomer toch een beetje dankzij zijn trouwe klanten.

Griekenland

"Injuli en augustus hebben we meer dan 2 miljoen bezoekers ontvangen, iets wat we sinds 2019 niet meer hadden gezien", zegt Haris Theocharis, Grieks minister van Toerisme. Terwijl sommige spelers zeer tevreden zijn, betreuren anderen dit Europese publiek een beetje: "zelfs als de toeristen er waren, dan kochten ze niet zoveel", merkt Dimitris Papachristodoulou, baas van verschillende souvenirwinkels, op.Hij betreurt vooral de afwezigheid van Amerikanen en Chinezen, "degenen die het meestconsumeren".

Italië

Amerikanen en Chinezen waren er evenmin in Italië. "Het Romeinse toerisme bestaat voor 80% uit buitenlanders, waarvan 80% Amerikanen en Aziaten", zegt Walter Pecoraro, eigenaar van het Cosmopolita Hotel in het centrum van Rome en voorzitter van de Lazio Hoteliersvereniging. Volgens de hotelvereniging waren deze zomer 600 van de 1200 hotels geopend in Rome, meteen gemiddelde bezettingsgraad van 30-35%.

Spanje

Spanje, 's werelds op een na grootste toeristische bestemming na Frankrijk in 2019, verwelkomde in juli 4,4 miljoen toeristen, 78% meer dan in 2020, volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek, maar ver van de 9,9 miljoen vóór de pandemie in 2019. Het zomerseizoen heeft "een beetje zuurstof" gebracht voor de toeristische sector, maar vooral dankzij "de nationale markt", benadrukt Carlos Abella, secretaris-generaal van de vereniging van toeristische professionals Mesa del Turismo.

De Middellandse Zeekust mocht niet klagen, vooral Catalonië,waar de etablissementen in augustus een bezettingsgraad van bijna 95% registreerden.

Groot-Brittannië

Britten hebben gekozen voor een thuisvakantie, omdat ze waren bang voorde voortdurende veranderingen in de beperkingen op reizen naar het buitenland en de kosten van Covid-tests die moesten worden uitgevoerd, volgens de Britse federatie van reisbureaus ABTA. Wie desondanks besloot te vertrekken, koos vooral voor de Spaanse eilanden en Griekenland.

Frankrijk

Het Franse toerisme heeft ook "een mooie zomer meegemaakt”, zegt Sébastien Manceau, expert toerisme op het cabinet van Roland Berger. En dat is vooral te danken aan de Fransen zelf: van de 37 miljoen die deze zomer op vakantie gingen,bleef 85 procent in het land, aldus Jean-Baptiste Lemoyne, de staatssecretaris van Toerisme. "Omdat het grillig weer was, leden regio's als Bretagne en Normandië," ten voordele van Zuid-Frankrijk, volgens Sébastien Manceau.