Terug

Toerisme Tips Albertville: Op de fiets in de Franse Alpen

13/01/2022

Ludovic Bertagnolo, de directeur van de toeristische dienst van de stad Albertville, vertelt ons meer over dé fietsbestemming van Frankrijk.

Agence THURIA

Fietsen in Albertville en de Tour de France

“Fietsen in Albertville is een echte aanrader”, begint Ludovic het interview. Volgens hem is de stad dé fietsbestemming van Frankrijk. Het is dan ook het vertrekpunt voor honderden fietsroutes: korte of lange trajecten, vlakke tochten of parcours in de bergen, door dalen, bossen of langs het water… De mogelijkheden zijn eindeloos en voor elk niveau. Wil je bijvoorbeeld een echte uitdaging, dan kan je fietsen op de Col de la Madeleine of de Cormet de Roselend. Wielrenners van de Tour de France gingen je voor: de stad was al zes keer een etappeplaats voor de beroemde wielerwedstrijd. In 1998 was Albertville zelfs de aankomstplaats. “Bovendien is de fietsinfrastructuur hier echt goed. Fietsenverhuur, fietsenmakers, bagagevervoer, goede wegen, … We doen er alles aan om het de fietsers zo comfortabel en veilig mogelijk te maken”.

Een van routes die je zeker niet mag missen is de 25 km lange Albertville – Faverges. Deze route laat je een uitzonderlijke omgeving ontdekken, zonder technische moeilijkheden. Je volgt de voormalige spoorlijn tussen Annecy en Albertville en fietst langs de rivier de Isère.

Wandelen in de bergen of nationale parken

“Albertville is een klein bergstadje in het zuidoosten van Frankrijk in het Franse gedeelte van de Alpen. Vanaf het centrum kan je meteen in de bergen wandelen. De wandelroutes zijn goed onderhouden en makkelijk te volgen. Vaak wandel je ook langs interessante bezienswaardigheden”, vertelt Ludovic. De route Balcon Sur Albertville brengt je onder andere naar een adembenemend uitzichtpunt over het bekken van Albertville, en laat je daarna afdalen naar de Kapel van François in het gehucht Mercurius.

AMORANDINA

“Wandelen in een van de nationale parken is ook een optie”, vult Ludovic aan. In het nationale park van Les Bauges, een bergmassief in Savoie Mont-Blanc, ontdek je bijvoorbeeld de schitterende meren Le Bourget en Aix-les-Bains en de top van L’Arcalod, het hoogste punt van Les Bauges, op 2217 meter.

Agence THURIA

Een levendige, culturele plek

“Albertville is vaak nog een onbekende bestemming voor de meeste toeristen”, zegt Ludovic. “Velen rijden er gewoon door op weg naar een andere bestemming. Dat is zo jammer, want het is echt een levendige, culturele plek boordevol bezienswaardigheden en evenementen”. Een van die bezienswaardigheden is de abdij van Tamié, een Cistercijns klooster uit 1133 dat vooral bekend is vanwege de lekkere Tamié-kaas. Vlak bij het klooster ligt het Fort de Tamié, dat vroeger ter verdediging van de Alpenvallei diende. De bouwstijl van het fort en de prachtige vergezichten maken het zeker een boeiende uitstap.