Toerisme Tips Calvados: Een vakantie in middeleeuwse sfeer

Louis-Sébastien Jacquel-Blanc, de marketing officer van het Franse departement Calvados in de regio Normandië, vertelt ons over drie leuke activiteiten voor een vakantie in de streek.

Grégory Wait

Terug naar de middeleeuwen in Bayeux en Beuvron-en-Auge

“In Calvados kan je in veel stadjes de middeleeuwen nog voelen. Ze werden niet verwoest door oorlogen, waardoor alles goed werd bewaard”, vertelt Louis-Sébastien. De structuur van het stadscentrum in Bayeux, bijvoorbeeld, is al sinds de middeleeuwen niet meer veranderd en ligt rondom de imposante, gotische kathedraal Notre-Dame. Deze kathedraal werd gebouwd in de 11de eeuw en kan vandaag gratis bezocht worden.

“Maar wat het stadje vooral beroemd maakt, is natuurlijk het tapijt van Bayeux”. Dat enorme borduurwerk van wel 70 meter lang werd vervaardigd in opdracht van de Bisschop van Odon, de broer van Willem de Veroveraar. Het laat zich lezen als een soort stripverhaal avant la lettre en vertelt het verhaal van de verovering van Engeland door de Hertog van Normandië.

“In veel dorpjes in Calvados, zoals Beuvron-en-Auge, heb je ook een interessante architectuur met vakwerkhuisjes”, gaat Louis-Sébastien verder. Vakwerk is een bouwwijze uit de middeleeuwen om muren te maken, waarbij de dragende structuur uit houten balken bestaat. “Als je door zo een dorpje wandelt, is het net alsof je terugreist in de tijd”.

Vincent Rustuel

Fietsen langs kliffen op de route Vélomaritime

“In Calvados wordt fietsen steeds populairder. Je hebt korte fietslussen van 15 tot 20 km, ideaal voor het hele gezin, maar ook langere tochten zijn mogelijk. Het is een topmanier om de regio te ontdekken”, zegt Louis-Sébastien. Hij raadt zelf de route Vélomaritime aan: een 1.500 km lang traject vanaf Duinkerken tot Roscoff met een historische tint. In Bessin kronkelt de route langs kliffen, ver weg van het autoverkeer en rij je langs enkele plekken die een bijzondere rol speelden tijdens de Slag van Normandië zoals Omaha Beach en Pointe du Hoc. Tegelijkertijd geniet je van de adembenemende vergezichten over de zee en de natuurgebieden langs de kustlijn.

Vincent RustuelPointe du Hoc

Ongerepte natuur en lekker eten

“Calvados is wat je je voorstelt bij een typisch postkaartje van Normandië”, lacht Louis-Sébastien. “Je hebt een kustlijn van wel 120 km lang met mooie stranden, maar ook groene valleien met paarden, koeien en bloemen”. Elk seizoen heeft wel wat te bieden: in de zomer kan je relaxen op het strand, in de lente kan je wandelen in de uitgestrekte bossen, in de herfst bewonder je de prachtige kleuren en in de winter overnacht je in een van de hotelletjes met een lekker haardvuurtje. Bovendien kan je in het departement ook lekker eten. Oesters, maar vooral Coquille Saint-Jacques: “Normandië is de belangrijkste Franse producent van deze specialiteit”. De beste periode om de lekkernij te proeven loopt van oktober tot mei.

Office de Tourisme de Trouville sur Mer

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆