Terug

Toerisme Tips Eure: Van Middeleeuwse kastelen tot impressionisme

28/12/2021

Alexandra Souillard, marketingverantwoordelijke voor het Franse departement Eure in de regio Normandië vertelt ons over vier thema’s die belangrijk zijn voor het nieuwe toeristische seizoen. “Kunst, geschiedenis, natuur en lekker eten… In Eure kan iedereen plezier kan hebben”.

1. Impressionisme in Giverny en Vernon

Museum Impressionisme Sylvain Bachelot

“Het eerste thema dat belangrijk is, is het impressionisme”, vertelt Alexandra. Het impressionisme is een kunststroming die ontstond in Frankrijk in de tweede helft van de negentiende eeuw. Fans van Claude Monet, een van de bekendste schilders van de stroming, moeten zéker eens een reis plannen naar Eure. “Je kan het Museum van het Impressionisme bezoeken in het dorpje Giverny”, aldus Alexandra.

Dit museum richt zich op de geschiedenis van het impressionisme en bevindt zich op een heuvel, précies op de plek waar Claude Monet in de jaren 1890 zijn beroemde “Meules” heeft geschilderd. “In Giverny heb je ook de stichting Claude Monet. Je kan een bezoekje brengen aan het huis waar hij 43 jaar gewoond heeft. Ook de tuin is prachtig”, aldus de marketingverantwoordelijke. Tot slot heb je in het museum van Vernon, een gemeente in Eure, nog drie originele werken van de schilder.

De tuin van de stichting Claude Monet G. Bouget

2. Middeleeuws kasteel in Les Andelys

Kasteel Gaillard Sylvain Bachelot

Ook de middeleeuwen zijn een belangrijk thema voor de regio. Verschillende plekken getuigen tot op de dag van vandaag van de rijke en indrukwekkende geschiedenis van Normandië. “Het kasteel Gaillard is magnifique”, zucht Alexandra. Dit kasteel, in de gemeente Les Andelys, waakt al meer dan 800 jaar over de Seine en is een militair meesterwerk uit de middeleeuwen. Het werd gebouwd tussen 1196 en 1198 in opdracht van koning Richard I van Engeland en is een beschermd historisch monument sinds 1862.

3. Forêt de Lyons, het grootste bos van Normandië

“De mensen zochten tijdens de pandemie steeds vaker de natuur op”, weet Alexandra. Als je graag tijd spendeert in de buitenlucht, vind je in Eure zeker gading. Je kan bijvoorbeeld een rondleiding nemen in het bos Forêt de Lyons. Dat is het grootste bos van Normandië én een van de grootste beukenbossen in Europa. “In het bos kan je ook een bezoekje brengen aan Lyons-la-Forêt, een van de mooiste dorpen van Frankrijk”, aldus Alexandra.

Wie van water houdt, kan bovendien de Seinoscope bezoeken in Poses. “Hier kan je de vele vissoorten van de Seine ontdekken”, vult ze aan.

4. Gastronomie en artisanale producten in Cormeilles

Eure is tevens de perfecte regio voor echte lekkerbekken. Het vierde en laatste thema gaat dan ook over de heerlijke gastronomie en artisanale producten van de streek. Het charmante dorpje Cormeilles, bijvoorbeeld, laat je watertanden. “Je kan hier de distilleerderij van Busnel bezoeken”, raadt Alexandra aan. “Dan kan je zien hoe de cognac Calvados wordt geproduceerd, en natuurlijk proeven”. Ook kan je verschillende boerderijen bezoeken, zoals de boerderij van Amélias, waar yoghurt wordt gemaakt. Of een rondleiding nemen in het atelier van Sonia Auzou in Val-de-Reuil, waar lekkere authentieke macarons worden vervaardigd. Smakelijk!