Terug

Toerisme Tips Terra Volcana: Wandelen in een vulkaan

20/01/2022

Sylvain Pasdeloup, pers- en promotieverantwoordelijke van Terra Volcana, vertelt ons meer over zijn bestemming in het hart van het Franse departement Puy-de-Dôme.

1. Wandelen: vulkanen, groene vlaktes en panorama’s

Heb je er altijd al van gedroomd om te wandelen op de rand van een vulkaan? In Terra Volcana komen je dromen uit. “Je hebt wel 80 slapende vulkanen in de regio”, vertelt Sylvain. “Een ideaal landschap dus, voor prachtige, bijzondere wandelingen. De routes zijn vaak ook niet te moeilijk”.

Puy des Gouttes et Chopine Terra Volcana - David Frobert

Of verken je liever de grote, groene vlakte van de Limagne? Hier wandel je over heuvels met adembenemende vergezichten, over charmante hellingen en door de vallei van de rivier de Allier, een van de laatste grote wilde rivieren van Europa.

“Over adembenemende vergezichten gesproken: in het midden van de bergketen de Chaîne des Puys, dat deel uitmaakt van de Werelderfgoedlijst van UNESCO, ligt de lavakoepel de Puy de Dôme, het hoogste punt van de keten”, vult Sylvain aan. Je bereikt de 1465 meter hoge top met een treintje en geniet daar van een exceptioneel 360 °-panorama van de vulkanen.

2. Bezoeken: De vulkaan van Lemptégy, het grootste planetarium van Frankrijk en het koninklijk domein van Randan

Ook gesitueerd in het midden van de Chaîne des Puys, ligt de vulkaan van Lemptégy. “Deze vulkaan ontstond zo een 30.000 jaar geleden en is sinds kort binnenin open voor publiek”, vertelt Sylvain. “Na de Tweede Wereldoorlog werd de vulkaan 60 jaar lang geëxploiteerd voor vulkanisch gesteente om de verwoeste steden te herstellen”. Het belooft een echte geologische én historische ontdekkingstocht te worden.

Volcan de Lemptégy Prod03

“Er komt ook nog een andere nieuwigheid aan”, verklapt Sylvain. “In 2022 zal in het park Vulcania in Puy-de-Dôme het grootste planetarium van Frankrijk openen. Maar ik kan nog niet te veel verklappen!”

Voor liefhebbers van cultuur en patrimonium heeft Sylvain ook een tip: het koninklijke domein van Randan. “Het is het laatste koninklijke landgoed dat in Frankrijk werd gecreëerd en een van de weinige in de provincies”, legt hij uit. “Het werd in 1821 gebouwd door de bekende architect Fontaine voor de familie Orléans. In 1925 werd het gedeeltelijk verwoest door een brand, maar de mooiste meubelstukken werden gered, waaronder ook de vele jachttrofeeën van Ferdinand van Orléans”. Je kan het imposante kasteel in neoklassieke stijl bezoeken van eind april tot eind september.

Domaine Royal Randan Auvergne-Rhone-Alpes

3. Ontspannen: De Thermen van Châtel-Guyon en het gloednieuwe Aïga-resort

“In Châtel-Guyon staat welzijn voorop”, lacht Sylvain. Châtel-Guyon is een charmant dorp en een toeristisch kuuroord tegelijkertijd. Je vindt er een mix van architecturale stijlen, natuur, thermen en welzijn. “In 2020 werd het stadscentrum bovendien volledig vernieuwd met meer groen en licht. Het autoverkeerd werd ook omgeleid én er is een gloednieuw resort: het Aïga-resort”. Een echte aanrader voor wie helemaal tot rust wil komen.