TOP 10 van de mooiste tuinen in Wallonië

Apolline Garente,
02-09-2021
In Franse of Engelse stijl, gevuld met bloemen of met kunstwerken, grote klassiekers of helemaal onbekend… dit is onze selectie van parken en tuinen in Wallonië die in één van de komende weekends zeker een bezoek waard zijn.
Bruno D'Alimonte

1. De tuinen van Annevoie

In de provincie Namen zijn de tuinen van Annevoie een 250 jaar oud stukje paradijs. Deze tuinen werden ontworpen volgens drie inspiratiebronnen: Frans, Italiaans en Engels. Deze invloeden zorgden voor tuinen met perspectief, romantiek en elegantie, waar de natuur de overhand heeft, geanimeerd door speelse waterpartijen. De groene ruimten worden met respect onderhouden, zonder bestrijdingsmiddelen, om zo de natuur te beschermen.

Meer weten

Alessandra Petrosino

2. De tuinen van Freÿr-sur-Meuse

Nog steeds in de buurt van Namen trekken het kasteel van Freÿr-sur-Meuse en zijn tuinen heel wat bezoekers. Tuinontwerper Le Nôtre, bekend om zijn weelderige creaties in Versailles, diende als inspiratiebron voor deze tuinen. Het zijn tuinen in klassieke stijl, groen, met waterpartijen en vooral talrijke sinaasappelbomen die hem zo bijzonder maken. In de tuinen ligt ook een enorm 6 km lang labyrint, een uitstekende speelplek voor kinderen!

Meer weten

JL Flémal

3. De tuinen van Thuin

In Henegouwen maken de hangende tuinen van Thuin de reputatie van die stad. Er zijn ongeveer 200 terrastuinen te ontdekken: ooit waren het moestuinen, maar nu zijn ze begroeid met wijnranken. Didactische panelen vertellen tijdens de wandeling het verhaal van deze plek. Behalve de verbazingwekkende tuinen mag je ook een bezoek aan het middeleeuwse stadje Thuin en zijn omwallingen niet missen.

Meer weten

J.P. Rémy

4. Het Vormsnoeipark

In het kleine dorp Durbuy biedt het Vormsnoeipark (Topiaires) mooie uitzichten op de stad en zijn kasteel. Je zult ook versteld staan van het aantal verschillende vormen die in de buxus van het park zijn gesnoeid, het zijn er meer dan 250! Het is aan de Albert Navez dat we deze kunstwerken te danken hebben. Ze vormen de charme van het park en trekken elk jaar jong en oud aan!

Meer weten

Bruno D'Alimonte

5. Het park van Naïade

Het park van Naïade dateert uit de jaren 1920 en is een hectare groot, perfect voor lange wandelingen! De eigenaar van deze privétuin organiseert tuinbouwcursussen voor gepassioneerde tuiniers en voor liefhebbers. Het is een park met een eerder wild maar toch harmonieus karakter, met majestueuze bomen, kleurige bloemen, vijvers en fonteinen. Hier heerst de kalmte.

Meer weten

Visit Wapi

6. Het domein van het Kasteel van Seneffe

Het kasteel, waarin het domein van de goudsmid is ondergebracht, domineert majestueus een park van 22 hectaren. Het park heeft vele facetten: soms ordelijk, in de Franse stijl, soms wild, in de Engelse stijl. Behalve een kleurrijke en fascinerende flora is er ook een verbazingwekkende fauna, met… lama’s en exotische vogels die er samenleven met schapen, inlandse vogels en wezels.

Meer weten

Bruno D'Alimonte

7. De tuinen van het meer van Bambois

De tuinen van het meer van Bambois laten
niemand onberoerd! Er is voor elk wat wils, want er zijn 12 verschillende
tuinen, de ene nog mooier dan de andere! Deze tuinen zijn onderverdeeld in drie
categorieën:

· De tuinen van de Ontdekking met het huis van de Visserij, waarin je twee permanente
exposities kan bezoeken en die uitnodigen om op ontdekkingstocht te trekken (geuren,
dieren…).

· De tuinen van de Poëziedie je meenemen in dromerige
landschappen en hulde brengen aan kunstenaars als Baudelaire, Monet of Rops.

· De tuinen van de Kennis, meer
gestructureerd en geïnspireerd door Franse tuinen.

Meer weten

Vacancesweb.be

8. Pairi Daiza, de tuin der Werelden

Dit dierenpark neemt je mee op een reis door de vijf continenten! De verschillende delen van de tuin zijn ontworpen om je helemaal in een andere cultuur onder te dompelen, de architectuur van de gebouwen is waarheidsgetrouw, terwijl de fauna en flora jong en oud zullen verbazen. De leefomgeving van vreemde dieren wordt perfect nagebootst. De Tuin der Werelden herbergt 700 verschillende diersoorten die je tijdens je bezoek kan bewonderen en ontdekken!

Meer weten

David Samyn

9. Het park van het kasteel van Edingen

De tuinen van het Kasteel van Edingen zijn een even grote aanrader als het kasteel zelf. Verwacht je aan weidse landschappen, perspectieven, bloemen in alle kleuren en waterpartijen. Je vindt hier rust en ontspanning die evenzeer gewaardeerd wordt door de klein als groot en de dieren die er hun speelterrein van maken. Behalve van het uitgestrekte groen kan je ook genieten van het kasteel en zijn schitterende architectuur.

Meer weten

Coralie Cardon

10. De Kloostertuinen

De Kloostertuinen maken deel uit van het ziekenhuis Notre-Dame à la Rose, één van de oudste in Europa. Het is een niet te missen plek, net als zijn tuinen. Ze werden binnen de muren van de gebouwen ontworpen en waren een plaats van gebed en meditatie. Een plek van sereniteit in open lucht!

Meer weten

Coralie Cardon