TOP 3 van de Poolse steden die een bezoekje waard zijn

Polen, dat van 1795 tot 1918 van de wereldkaart werd geveegd en vervolgens van 1945 tot 1989 zwaar onderdrukt werd door de communistische bezetting, is een van de Europese naties die tijdens de laatste decennia het meest heeft geleden.

Maar sinds het begin van de jaren 90 moderniseerde het land zich in ijltempo en nadert het elke maand iets dichter tot zijn buren in West-Europa. Vandaag gaan de jonge Polen uit en feesten ze in de vele bars en hippe gelegenheden die bruisen van het leven. De bevolking, die fier op zijn land is en wordt beschouwd als “de meest Latijnse onder de Slaven”, is vereerd de toeristen te ontvangen en steeds bereid de mooie geschiedenis van hun land met hen te delen.

Drie steden springen er duidelijk bovenuit en zijn elk zeker een bezoek van enkele dagen waard. Ondanks de oorlogen werden ze bijna volledig in hun oorspronkelijke toestand heropgebouwd.

Krakau

Dat is het geval met Krakau, een echte parel die beschouwd wordt als een van de mooiste steden in Centraal Europa, samen met Praag en Budapest. Deze stad is het intellectuele centrum van Polen en wordt ook “de stad met de 100 kerken” genoemd, omwille van zijn talrijke barokke koepels en zijn gouden torenspitsen.

Er is de oude stad met zijn gevels in Italiaanse stijl, de musea, de paleizen, de binnenplaatsen in renaissancestijl en de authentieke gebouwen. En er is de jonge, levendige stad met studenten, feesten en evenementen, kunst en de oude Weense traditie met literaire cafés. Krakau cultiveert al deze stijlen op een talentvolle wijze! Het kasteel, dat prijkt op de heuvel van Wawel, is een parel van romaanse, gotische en renaissance kunst, met tal van kunstschatten, waaronder de grootste tapijtencollectie uit Vlaanderen!

Warschau

Warschau strekt zich uit aan beide oevers van de Wisla (de belangrijkste rivier die het land doorkruist) en is de hoofdstad van Polen sinds het einde van de 16e eeuw. In 1945 werd de stad vrijwel volledig van de kaart geveegd, maar achteraf werd ze weer minutieus heropgebouwd door het Poolse volk op basis van oude middeleeuwse plannen. Het unieke architecturale geheel van de oude stad met zijn mooie gevels met renaissance, barokke of gotische fresco’s behoort intussen tot het wereldpatrimonium van de Unesco.
Het Koninklijk Paleis, waar de Poolse koningen huisden sinds de 18e eeuw, is het icoon van de heropbouw en herbergt een 300-tal collectiestukken in de weelderig uitgedoste zalen. Warschau is een stad die het verleden met de toekomst verzoent en vandaag alle contrasten van een moderne en dynamische metropool samenbrengt in een theatraal decor met tal van groene oases.

Poznan

Tenslotte is er Poznan, het grote commerciële centrum in het westen van Polen. Het is bekend voor zijn internationale beurzen die er regelmatig plaatsvinden. Daarnaast is Poznan ook een stad met een groot historisch belang. Het eiland Ostrow Tumski (Eiland van de Kathedraal) vormt het oudste deel van de stad met de gotische Sint-Peter-en-Paulus Kathedraal, die omringd is door een 15-tal kapellen, en het indrukwekkende stadhuis in renaissancestijl. In het Gorka Paleis bevindt zich het archeologisch museum waar men een kopie van de bekende bronzen poorten van de kathedraal van Gniezno kan bewonderen.
Ten zuiden van het museum is de parochiekerk (Kosciol Farny) een van de mooiste barokke kerkgebouwen in Polen. In de buurt, in de gebouwen van een voormalig Jezuïetenklooster, huist momenteel het stadsbestuur. Andere bezienswaardige monumenten zijn de Raczynski bibliotheek, een gebouw in neoklassieke stijl, evenals het Collegium Maius en het Collegium Minus. Tenslotte vindt op cultureel vlak de Lentemusical van Poznan (het grootste hedendaagse muziekfestival in Polen) in april plaats, terwijl het Internationale Vioolfestival Wieniawski alle vijf jaar in november wordt georganiseerd.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆